Secretele gastronomiei italiene

Turiștii din lumea întreagă care călătoresc în fiecare an în Italia știu foarte bine că în această țară se mănâncă bine. Și ceea ce asigură succesul gastronomiei italiene sunt preparatele simple, cunoscute peste tot în lume, și gustoase… atunci când sunt corect executate. Chefii italieni au arătat cum se realizează și cum pot fi recunoscute copiile proaste ale acestor preparate emblematice – lasagna, paste carbonara, risotto milanez, tiramisu sau celebra pizza, relatează francetvinfo.fr.

Prima demonstrație s-a făcut la Roma, unde s-au inventat pastele carbonara. La eliberarea din 1945, soldații americani au adus cu ei șuncă — astăzi în Italia se folosește carne de porc — și au vrut să mănânce paste: așa s-a ‘născut’ acest fel de mâncare. Dar nu toată lumea respectă rețeta originală. În multe restaurante din Roma, nemaivorbind de cele din străinătate, rețeta este prost realizată, deoarece se folosește smântână, o insultă supremă pentru acest fel de mâncare, și parmezan.

La Napoli nu trebuie ratată arta antică a preparării pizzei. Deși se consumă peste tot în lume, ea a fost inventată la poalele Vezuviului. La început era un aluat simplu acoperit cu sos de roșii, consumat în portul Napoli. A devenit un preparat ‘nobil’ când Regina Margherita a adăugat mozzarella și busuioc — culorile Italiei care se năștea.

La Milano se prepară de secole un orez cu șofran care a luat numele orașului, risotto milanez. Acesta se servește, între altele, cu osso bucco, mâncare milaneză cu tradiție în bucătaria italiană, al cărei gust delicios este dat de gătirea lentă a rasolului de vită. Condimentul galben, „aurul”, care se adaugă la orezul fiert în bulion, este produs manual în Sardinia, cu o grijă meticuloasă.

Mâncărurile italiene au atât de mult succes pentru că plac tuturor, inclusiv copiilor, constată echipa francetvinfo.fr. În nordul Italiei, la Bologna, în restaurante se prepară lasagna bolognese tradiționale, fierte îndelung și asamblate cu precizie. Acest „tort de paste” are un echivalent de ciocolată: celebrul desert tiramisu pe care Carlo Campeone l-a inventat în 1971 la Treviso, fără să-l breveteze niciodată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata