Secretele unei afaceri profitabile cu mure sau cum obţii o recoltă de 50.000 de euro la hectar

– Cultivarea murelor este o afacere profitabilă în România, mai ales pentru agricultorii care obţin recolte bune şi au învăţat să îşi vândă producţia la un preţ competitiv, scrie Agrointel.ro

Teodor Toader din comuna argeşeană Leordeni susţine că are cea mai mare productivitate în cultivarea murelor din România, iar veniturile obţinute sunt pe măsură: 50.000 de euro pe an pentru un hectar de plantaţie, în condiţiile unor cheltuieli ce nu depăşesc 5.000 de euro.

Singura problemă: investiţia iniţială de 10.000 de euro la hectar şi apoi patru ani de aşteptare până la vârful de producţie.

”Eu am fost primar ţărănist în comună la noi între 1996 şi 2000. Până în 2006 nu am avut treabă cu murul. Am văzut însă la cineva în portbagaj nişte mure uriaşe, aşa cum fac şi eu acum, şi m-a lovit boala. Vă spun serios, am luat microbul. Eu sunt om în vârstă, dar vă zic, nu vreau să mor până nu am 10 hectare de plantaţie. Acum am şase hectare, trei la maturitate şi trei de abia pornite. Acesta este pasiunea mea de bătrâneţe. Când văd cum se chinuie oamenii prin sat cu câteva roşii sau castraveţi sau muncesc la greu pentru câţiva leuţi pe care îi iau pe grâu sau porumb îmi dau seama că am luat o decizie bună. Din păcate nu sunt foarte mulţi care vor să îmi calce pe urmă. Deh, mentalitatea. Dacă ei aşa au fost crescuţi, ce să le fac? Am un singur discipol care are acum 3.000 de metri pătraţi de plantaţie de mur”, povesteşte cu umor Teodor Toader.

Soi american cu fructe uriaşe

Secretul producţiilor mari şi al fructelor uriaşe – de încap doar trei mure într-o palmă, este soiul folosit. ”Eu sunt singurul în România care am adevăratul soi Thornfree, ţinut de americani la mare secret. Am obţinut cu greutate câţiva butaşi de la singura persoană care a adus vreodată Thornfree în România. Între timp doar eu m-am ţinut de treabă. Ce vedeţi pe piaţă drept Thornfree e de fapt mur românesc fără spini. Un fruct de acesta, de păcăleală, are 60% din mărimea murelor mele”,  explică fermierul argeşean.
Recoltă de 20 de tone la hectar

Producţia din acest an arată bine, comparabilă cu cea de anul trecut. În 2013, fostul primar a avut o recoltă de 20 de tone la hectar, toată culeasă manual, şi între jumătatea lui iulie şi 1 septembrie a tot vândut mure intermediarilor cu un preţ mediu de 14 lei pe kilogram. Spune că pentru el este un preţ corect, chiar dacă în supermarket preţul poate depăşi 100 lei pe kilogram.

”Eu nu mă plâng de intermediari. Eu mă ocup de producţie, treaba lor este să vândă. Eu lucrez foarte bine cu intermediarii, ei îmi laudă marfa şi nu duc lipsă de comenzi. Nu trebuie să mă chinui, vin ei singuri şi îmi cumpără marfa, imediat ce am cules-o. La mure e risc mare la depozitare, trebuie o temperatură bine stabilită, transportul trebuie făcut în anumite conditii, ambalajul e important, şi aşa mai departe. Eu nu pot să mă ocup de toate astea aşa că mie îmi convine să vând doar en-gros la intermediari. Oricum, murele mele se găsesc în hypermaketuri dar şi în pieţe” îşi prezintă strategia de vânzări Teodor Toader.

Pentru cei interesaţi să înfiinţeze o plantaţie de mur, fermierul din Leordeni are un singur sfat: ”Să îmi facă o vizită şi le povestesc toate secretele, le dau şi butaşi, îi ajut cu tot ce trebuie. Vreau să fie cât mai mulţi cultivatori de mure care să aibă succes şi profit. V-am spus, doar: murele sunt viaţa mea!”.

Citește și
2 Comentarii
  1. codrrin spune

    …sa recapitulam:1.soiul cica este din usa si este tinut la MARE SECRET de catre americani.pai,de obicei ce este la mare secret tinut de americani,sigur nu este furat de romani eventual de chinezi sau rusi!2.fostul primar care-si face acum publicitate afirma ca el este SINGURUL din RO care are adevaratul soi american,desi putin mai devreme afirma ca el a facut rost de butasii respectivi de la singura persoana care a adus in tara vreodata butasi din soiul respectiv.adicatelea,omul care a adus butasii tinuti la mare SECRET de catre americani a tinut sa-l imbogateasca pe acest fost primar cu butasii respectivi,altor rude,prieteni,apropiati de-ai lui nu le-a dat nici un butas si binenteles,butasii care i-au ramas lui i-a stropit cu benzina si le-a dat foc ca singurii butasi ce raman in tarisoara noastra sa fie cei ai fostului primar!!!!
    in atentia conducerii dela FINANCIARUL:cel care a scris articolul ori e prost,ori este mituit,ori este un articol platit catre redactia voastra si aunci ar fi trebuiti sa specificati intr-un fel sau altul ca este vorba de publicitate pt ca alfel este vorba despre INSELACIUNE la adresa cititorilor!

  2. toader teodor spune

    Dvs , nu numai ca nu aveti 1 ha de mur din soiul Thornfree…dar nici macar nu ati vazut cum arata asa ceva…si totusi va permiteti sa faceti comentarii pe aceasta tema…din punctul meu de vedere , sunteti penibil…!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata