Secretul de a învăţa uşor – Sfatul lui Albert Einstein către fiul său

Iată o minunată completare în rândul celor mai importante scrisori de sfaturi părinteşti din istoria cunoscută a omenirii de la nimeni altul decât Albert Einstein – geniu al fizicii, susţinător al păcii, om al dezbaterilor pe teme ştiinţifice şi spirituale, campion al amabilităţii – cunoscut pentru scrisorile pline de mesaje puternice destinate minţilor tinere.

În anul 1915, pe când avea 36 de ani, Einstein trăia la Berlin, oraş care la acea dată era implicat direct în război, în timp ce soţia lui, Mileva, împreună cu cei doi fii ai lor, Hans Albert Einstein şi Eduard „Tete” Einstein, trăiau relativ mai în siguranţă, la Viena.

În data de 4 noiembrie a aceluiaşi an, după ce tocmai şi-a terminat capodopera de două pagini care avea să-l lanseze în rândul celebrităţilor internaţionale şi să-i asigure gloria istorică – pagini ce conţineau teoria sa cu privire la relativitatea generală -, Einstein a trimis băiatului său Hans Albert, în vârstă de 11 ani, o scrisoare.

Einstein, care îşi recunoaşte realizările sale intelectuale, vorbeşte despre creativitate ca fiind combustibilul necesar motorului intern de învăţare, pe care îl deţine fiecare om în parte:

„Aceasta este modalitatea prin care înveţi cel mai uşor: să faci un lucru cu aşa de mare bucurie încât să nu-ţi mai dai seama când trece timpul.

 

   Dragul meu Albert,

Ieri am primit scrisoarea ta dragă, care m-a făcut foarte fericit. Mi-a fost chiar frică de faptul că nu îmi vei mai scrie deloc. Mi-ai spus, atunci când am fost în Zurich, de faptul că îţi este incomod atunci când sosesc eu la Zurich. Prin urmare cred că este mai bine dacă ne întâlnim într-un alt loc, acolo unde nimeni nu va putea intervini în tihna noastră. Îmi voi exprima dorinţa oricum ca în fiecare an să petrecem împreună o lună întreagă, pentru ca tu să poţi cunoaşte că ai un tată care ţine la tine şi care te iubeşte. Poţi chiar să înveţi foarte multe lucruri bune şi frumoase de la mine, ceva ce un alt om nu ţi-ar putea oferi aşa uşor. Ceea ce am realizat prin foarte multă muncă solicitantă nu va fi de folos doar oamenilor străini, ci mai ales propriilor mei fii. În aceste zile am finalizat una din cele mai frumoase lucrări ale vieţii mele; când vei fi mai mare, îţi voi povesti despre ea.

Sunt foarte mulţumit de faptul că îţi găseşti bucuria cântând la pian. Această activitate împreună cu dulgheria sunt, în opinia mea, pentru vârsta ta, cele mai bune preocupări, mai bune chiar şi decât şcoala. Pentru că acestea sunt lucruri care se potrivesc foarte bine unui tânăr ca tine. Să cânţi la pian în principal melodiile care te bucură pe tine, chiar dacă profesorul tău nu ţi le atribuie pe acelea. Aceasta este modalitatea prin care înveţi cel mai uşor: să faci un lucru cu aşa de mare bucurie încât să nu-ţi mai dai seama când trece timpul. Sunt câteodată atât de prins în munca mea încât uit de masa te prânz…

Fii, împreună cu Tete, sărutat de către al vostru

Tată.

Salutări mamei.

Sursa: Brainpickings.org

Traducere şi editare: Silviu Stănculeţ

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata