Secretul murăturilor din Ocniţa, legat de izvoarele din localitatea dâmboviţeană

Gospodinele din comuna dâmbovițeană Ocnița susțin că pun cele mai gustoase murături din județ, secretul lor stând în apa folosită pentru a pune legumele la murat.

Spre deosebire de rețeta clasică ce presupune apă și sare, femeile din Ocnița folosesc o apă gata sărată, ce izvorăște din dealurile care înconjoară localitatea. Sătenii spun că murăturile sunt extraordinare și că se prepară mult mai repede.

Nimeni nu folosește sare pentru murături, numai saramură. Și asta se întâmplă de ani mulți.

”Așa a fost dintotdeauna. Și bunicii și părinții mei făceau la fel. Așa ne-am pomenit. Punem gogonele, varză, toate murăturile. Să știți că nu se înmoaie, rămân tari și gustoase tot anul, nu fac floare. La un bidon de 100 de kilograme pun un bidon mare de apă, eu mai pun și puțin porumb, gutuie, să miroasă frumos. Punem apa sărată până acoperă legumele. Se fac și repede murăturile. Într-o săptămână sunt gata”, spune Floarea Preda, o gospodină din Ocnița.

Pentru a le fi mai ușor, sătenii sapă o groapă unde să se adune apa de izvor. Cei care aduc apa sărată sunt bărbații. O cară cu bidoanele, iar apa sărată rezistă mult timp în bidon fără a se altera.

”Am un bidon cu apă, să știți, de două luni. Și acum e limpede și pot să o folosesc. Am niște rude la București, le-au plăcut așa mult murăturile de pe la noi că au zis că o să vină la toamnă să ia apă sărată de aici să pună și ei câteva borcane cu murături ca la noi.

Mama mea, care are 70 de ani, și acum se duce și ia sare de pe deal, o mărunțește, are o copăiță mică în care o toacă mărunt, o fierbe apoi cu apă și iese o sare așa fină și cu gust parcă diferit ca la alimentara. Eu, și cei mai mulți din sat, acum suntem mai comozi luăm sare de la magazin”, spune una dintre localnice.

Nu numai gospodinele folosesc apa sărată de izvor, ci și ciobanii din zonă pentru păstrarea brânzei. Oamenii iau chiar bucăți mari de sare pentru a da animalelor. Alții prepară și leacuri, spun că fierb în apă sarea și e bună pentru a face băi la picioare, ca leac atunci când au dureri sau li se umflă picioarele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata