Sectorul energetic, zona-cheie de interes pentru lupta anticorupţie

Ministerul Energiei face parte din proiectul noii Strategii Naţionale Anticorupţie (SNA) 2016-2020, ca instituţie responsabilă pentru îndeplinirea obiectivului „Creşterea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în mediul de afaceri”, se arată într-un comunicat al instituţiei, remis, vineri, 1 iulie.

Ministerul Energiei va participa în acest proiect alături de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Justiţiei.

Ministerul Energiei şi celelalte instituţii responsabile, sub coordonarea Ministerului Economiei, au ca ţintă de atingere a acestui obiectiv de creştere a integrităţii reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în mediul de afaceri anul 2017.

„Identificarea sectorului energetic ca zonă-cheie de interes pentru lupta anticorupţie este un semnal clar că aşteptăm de la companiile din domeniu să se conformeze celor mai înalte standarde în domeniu. Unii o fac deja, pe cei care mai au de făcut paşi îi vom asista să îi facă. Acesta este principalul rol al muncii noastre. Este de la sine înţeles: cei care nu înţeleg acest deziderat nu îşi găsesc loc în sistemul energetic’, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Acţiunile principale ale acestui obiectiv sunt continuarea demersurilor României de a deveni membru cu drepturi depline a OCDE şi al grupurilor de lucru relevante ale organizaţiei şi, în special, în Grupul de lucru Anti-mită.

Aceasta presupune, de asemenea, aderarea la Convenţia OCDE şi punerea în aplicare a acesteia, identificarea, descurajarea şi sancţionarea înţelegerilor anticoncurenţiale, implementarea planurilor de integritate că cerinţe obligatorii pentru întreprinderile publice, realizarea schimbului de bune practici în implementarea programelor de integritate între mediul privat şi sectorul public, organizarea de consultări publice periodice între reprezentanţii sectorului public şi mediului de afaceri cu privire la agenda naţională anticorupţie şi politicile publice cu impact asupra activităţii economice şi diseminarea politicilor şi programelor anti-mită dezvoltate la nivelul companiilor inclusiv prin aducerea acestora la cunoştinţă posibililor contractori şi furnizori şi solicitarea respectării unor standarde echivalente.

În chestiunile legate de anticorupţie e nevoie de mai multă prevenţie dacă dorim să vedem rezultate semnificative într-un timp cât mai scurt. Ce a decis Ministerul Energie este să se pună la dispoziţia echipei care coordonează Strategia Naţională Anticorupţie şi să coopereze pe deplin în acest proiect astfel încât să avem parte de un mecanism care poate acţiona preventiv. Bunele intenţii sunt importante, dar avem nevoie de participare şi de implicare fără rezerve, deoarece nu putem avea o schimbare profundă bazându-ne exclusiv pe măsuri punitive’, a declarat Dan Ionescu, consilier personal al ministrului Energiei, cel care a reprezentat Ministerul Energiei în discuţiile cu echipa de la Ministerul Justiţiei.

SNA 2016-2020 păstrează premisa asumării de către toate instituţiile şi autorităţile publice, inclusiv întreprinderile publice şi alte instituţii aflate în coordonarea, subordinea şi sub autoritatea instituţiilor publice, a următoarelor valori: voinţă politică, integritate, prioritatea interesului public şi transparenţă.

Scopul SNA este promovarea integrităţii prin aplicarea riguroasă a cadrului normativ şi instituţional în vederea prevenirii corupţiei în România.

Documentul are un caracter multidisciplinar şi este adresat tuturor instituţiilor publice reprezentând puterea executivă, legislativă, judecătorească, autorităţilor publice locale, mediului de afaceri şi societăţii civile, se mai arată în comunicat.

„Impactul scontat al strategiei vizează elemente precum încadrarea României în media UE privind percepţia şi mentalitatea publică internă legată de fenomenul de corupţie, reducerea cu cel puţin 50% a cazurilor de fraudare şi corupere a procedurii de achiziţii publice, implementarea măsurilor preventive anticorupţie în peste 80% din instituţiile şi întreprinderile publice şi aderarea României la Convenţia anti-mită a OCDE”, mai spun reprezentanţii ministerului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata