Securitatea alimentară, în pericol din cauza încălzirii climatice

Accelerarea încălzirii climatice ridică numeroase semne de întrebare în privința producției agricole mondiale în deceniile următoare, au avertizat duminică oameni de știință, în opinia cărora sunt necesare profunde schimbări în societate pentru a putea face față acestei situații, relatează luni France Presse.

‘Lumea poate fi hrănită în 2050, însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie luate măsuri pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice asupra producției agricole’, a spus Jerry Hatfield, director al Laboratorului național american pentru agricultură și mediu. El a explicat, în cadrul unei prezentări la conferința American Society for the Advancement of Science (AAAS), organizată la San Jose (California), că în următorii 35 de ani producția alimentară ar trebui să se dubleze pentru a putea hrăni cele 9 miliarde de oameni ai planetei din 2050, față de cei 7 miliarde în prezent.

‘Însă extrema volatilitate a precipitațiilor din marile câmpii cu culturi americane, de exemplu extinderea secetei asociată cu creșterea temperaturilor, afectează randamentele agricole, ceea ce duce la necesitatea unor acțiuni pentru scăderea efectelor încălzirii’, a adăugat el. La nivel mondial, actuala capacitate de utilizare și productivitatea vor duce la degradarea solurilor.

‘Este foarte probabil ca temperaturile să continue să crească în Middle West — grânarul Statelor Unite—, ca secetele să fie tot mai severe și să apară regulat episoade de precipitații puternice’, a afirmat Kenneth Kunkel, climatolog la Agenția americană oceanografică și atmosferică (NOAA), care a studiat impactul încălzirii asupra culturilor de porumb în Middle West. ‘Cea mai mare amenințare la adresa securității alimentare, cel puțin pentru Middle West, este seceta‘, a spus cercetătorul la conferința anuală a AAAS.

Marile câmpii americane vor trece în secolul al XXI-lea prin episoade de secetă mult mai severe decât în mileniul precedent, amenințând locuitorii din acele zone, anunțaseră joi alți oameni de știință, în cadrul primei zile a conferinței, desfășurată în perioada 12-16 februarie. Prevederile lor se bazează pe simulări efectuate cu 17 modele informatice despre evoluția climei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata