Seism cu magnitudinea 7,9 în largul Peninsulei Alaska, alerta de tsunami ridicată

Un puternic seism cu magnitudinea 7,9 s-a produs luni, 23 iunie, în largul Peninsulei Alaska, a anunțat Institutul american de geologie USGS, dar alerta de tsunami care a fost emisă inițial de meteorologi a fost ridicată rapid, transmite AFP.

Această alertă, emisă pentru Alaska și coasta de vest a Canadei, dar nu și pentru Hawaii, a fost ridicată după maxim două ore de la producerea cutremurului.

Mișcarea telurică s-a produs la ora 20.53 GMT, la 24 de kilometri sud de insula Little Sitkin — care aparține de Alaska—, la aproximativ 1370 de kilometri de orașul rus Petropavlovsk Kamciațki și 2957 kilometri de orașul canadian Whitehorse (Yukon). Inițial, USGS a anunțat un seism cu magnitudinea 8.

Epicentrul a fost situat la o adâncime de 114,4 kilometri, potrivit oamenilor de știință americani. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, dintre care una cu magnitudinea 6. Nu s-au constatat pagube majore.

‘Pe baza datelor disponibile, nu ne așteptăm la un tsunami devastator în Oceanul Pacific, iar Hawaii nu sunt amenințate de tsunami’, a informat Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific la scurt timp după seism.

Insula Little Sitkin face parte din Insulele Aleutine, un arhipelag în formă de arc situat în Pacificul de Nord, la sud-vest de Alaska.

Seismul de luni este cel mai puternic înregistrat în regiune de la cutremurul cu magnitudinea 8,7 produs în 1965, care a avut loc în largul Insulelor Rat, conform statisticilor oferite de USGS, citate în presa locală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata