Seminţele tradiţionale româneşti vor fi salvate

Una din marile probleme ale alimentatiei moderne o reprezinta faptul ca nu se mai cultiva semintele traditionale decat la scara foarte mica. Acestea risca sa se piarda, in timp ce noi ne hranim cu fructe, legume si verdeturi lipsite de gust, provenite din seminte hibridate si chiar modificate genetic, scrie Alina Harnisfeger pe blogul său.

Romania este una din tarile in care inca mai exista culturi din seminte traditionale, macar in gradinile taranilor. Strainii ne apreciaza fructele si legumele pentru aroma lor puternica si gustul bun, iar noi tanjim dupa ele ori de cate ori plecam din tara, ori cumparam unele din supermarket.

Am fost foarte fericita sa aflu ca exista o banca de seminte traditionale la noi in tara, la Suceava. Ei furnizeaza oricui, in mod gratuit, seminte traditionale romanesti din mai multe soiuri, adunate si inmultite incepand cu anii ’80, la initiativa Dr. Mihai Cristea. Acest proiect s-a nascut in urma observatiilor ca soiurile traditionale vechi de plante sunt pe cale de disparitie si a fost inspirat si de practici similare desfasurate in alte tari.

Institutiile din domeniul agricol, sau persoanele fizice care doresc sa primeasca gratuit aceste seminte, completeaza o cerere, iar livrarea materialului semincer se face in baza unui Acord de Transfer, care trebuie acceptat si confirmat de catre solicitanti, inainte de expedierea probelor de seminte. Timpul de livrare este de circa 4-6 saptamani de la completarea cererii si banca de gene nu percepe nicio taxa, nici macar de expediere.

In baza acestui Acord de Transfer, solicitantul se angajeaza sa pastreze varietatile traditionale furnizate, prin cultivarea lor continua.

Livrarea de seminte se face in functie de stocul disponibil, prioritate avand institutele de cercetare si ameliorare a plantelor, comunitatile stiintifice si institutele de profil, iar apoi persoanele fizice. Se vor trimite maximum 25 de seminte.

Potrivit Acordului de Transfer, cine doreste sa primeasaca aceste seminte are unele drepturi si obligatii:

–    sa primeasca asistenta tehnica de specialitate privind tehnologiile de cultura si de obtinere a semintelor;

–    sa multiplice, sa faca schimb de material genetic la nivel local sau zonal, precum si sa distribuie, in mod gratuit, material de reproducere (seminte);

–    sa valorifice produsele obtinute pe baza cultivarii formelor traditionale;

–    sa pastreze in cultura una sau mai multe varietati traditionale, cu respectarea tehnologiilor specifice de producere a semintei;

–    sa respecte legislatia naţionala privitoare la comercializarea semintelor acestor genotipuri locale;

–    sa nu revendice drepturi de proprietate asupra materialului, a partilor sau componentelor genetice ale acestuia, sau a informatiilor legate de el, precum si alte drepturi care ar putea limita accesul la resursele genetice vegetale primite de la Banca de Gene;

–    sa solicite ca prevederile acordului semnat cu banca de gene sa se aplice transferului resurselor genetice vegetale catre o altă persoana sau entitate, ca si tuturor transferurilor ulterioare a acestor surse de material genetic;

–    sa contribuie la imbogatirea colectiilor Bancii de Gene prin colectarea si expedierea catre Banca a unor varietati traditionale locale (probabil una pentru fiecare soi primit).

Pe site-ul lor gasesti toate informatiile necesare, in cazul in care doresti sa soliciti si sa cultivi aceste seminte.

Pentru ca solicitarile sunt de ordinul miilor si semintele sunt putine, a luat nastere si programul Eco Ruralis de colectare, multiplicare si distributie de seminte traditionale elaborat de Eco Ruralis, o asociatie non-guvernamentala aflata in sprijinul taranilor ecologici si traditionali.

Eco Ruralis lucreaza din 2009 la revitalizarea patrimoniului de seminte traditionale si lupta pentru ca acestea sa circule si sa fie folosite liber in Romania.

Ei colaboreaza cu Banca de gene de la Suceava, dar colecteaza seminte vechi si de la tarani si gradinari. Au dezvoltat, de asemenea, legaturi si cu alte organizatii si asociatii de tarani din Europa, care salveaza si distribuie seminte traditionale.

In ultimii ani, echipa Eco Ruralis din Cluj, cu sprijinul profesorului Aurel Maxim si cu ajutor din partea voluntarilor Eco Ruralis si a studentilor de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, a multiplicat seminte traditionale pe o bucata de teren din fosta gradina botanica din cadrul universitatii.

Pe durata intregii perioade de crestere, varietatile locale au fost analizate pentru a afla ce calitati specifice au aceastea (productie, gust, rezistenta la boli si daunatori, rezistenta la seceta, etc.). Pe baza acestor observatii se intocmeste in fiecare an catalogul Eco Ruralis de seminte traditionale. La finalul sezonului, se aduna semintele pentru fiecare varietate si se depoziteaza la Biroul Eco Ruralis.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata