Semnificaţia politică a mustăţilor din Turcia

Se poate oare cunoaște orientarea politică a unui bărbat doar privindu-i fața? Ei bine, în Turcia acest lucru este posibil întrucât mustața este adesea nu doar un simbol al masculinității, ci și o veritabilă declarație ideologică, după cum relatează joi cotidianul spaniol ABC.

Mulți susținători ai Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, la guvernare) au ca model mustața discretă a liderului acestei formațiuni, premierul Recep Tayyip Erdogan. Islamiștii radicali, aflați la dreapta eșichierului politic, poartă bărbi lungi și stufoase ‘în stilul Profetului’. Militanții de stânga au deseori bărbi scurte, barbișon sau mustăți tip morsă, în timp ce ultranaționaliștii turci își lasă mustața să crească două vârfuri lungi și ascuțite în formă de semilună.

În ultima vreme însă situația s-a cam complicat însă din cauza hipsterilor, a căror spectaculoasă emergență în orașe ca Istanbul sau Izmir (ca în aproape toate marile orașe ale lumii) șterge liniile tradiționale. Mustăți și bărbi de toate felurile sunt afișate de membrii acestui ‘trib’ urban.

În Turcia, mustața este o chestiune de orgoliu masculin. Se regăsește de la marile staruri ale muzicii ca Ibrahim Tatlises (‘Julio Iglesias turc’), până la noii idoli ai adolescenților precum tinerii actori Kivanç Tatlitug și Kenan Imirzalioglu. Mustața de un metru și jumătate lungime a lui Mevlut Dogan, care aspiră la recordul mondial, este motiv de mândrie națională.

Poate tocmai de aceea Turcia se află în fruntea listei mondiale de transplanturi de păr, atât ca podoabă capilară, cât și pe față. Motivele sunt numeroase: pentru a corecta deficiențe, pentru a fi ‘mai bărbat’, pentru a semăna cu o celebritate.

Mai multe publicații vorbesc în aceste zile de ‘revenirea mustății’ însă adevărul este că aceasta nu a ‘plecat’ niciodată. Actori precum Kadir Inanir (care a jucat în 43 de filme turcești și în mai multe seriale de televiziune) nu au renunțat niciodată la mustață. Odată cu renașterea unor nostalgii legate de gloria otomană, unele persoane și-au lăsat deoparte complexele și afișează mustăți uriașe în stilul celor ale străbunicilor lor.

De fapt, Turcia nu a încetat niciodată să aprecieze calitățile unei mustăți. O spune o zicală turcă: ‘Un bărbat fără mustață este ca o casă fără balcon’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata