Senat 2014 – între adoptare de proiecte legislative şi ridicări de imunitate; conducerea forului preluată de Tăriceanu

Cel de-al doilea an de activitate parlamentară din cea de-a șaptea legislatură a Senatului după 1989, a doua în care parlamentarii au fost aleși pe sistem uninominal, a debutat sub conducerea lui Crin Antonescu, fost președinte al PNL, și se încheie sub mandatul senatorului independent Călin Popescu-Tăriceanu, care în data de 10 martie a fost ales în această funcție cu sprijinul grupurilor PSD-UNPR, PC și UDMR.

Dacă la începutul legislaturii 2012-2016 au depus jurământul 176 de senatori, numărul acestora a scăzut, până la finalul celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2014, la 168 de senatori.

Astfel, anul legislativ 2014 a început cu un număr de 172 de senatori ca urmare a vacantării, în 2013, a posturilor care au aparținut lui Dan Voiculescu (PC) — colegiul senatorial 8 București, circumscripția electorală 42, Olosz Gergely (UDMR) — colegiul uninominal 15 Covasna, dar și prin constatarea încetării mandatului senatorului PP-DD Antonie Solomon — colegiul 1, circumscripția nr. 17 Dolj, care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și a mandatului lui Toni Greblă (PSD) — colegiul nr. 2 din Gorj, care a fost desemnat judecător al Curții Constituționale.

Ulterior, un alt mandat a fost declarat vacant ca urmare a decesului parlamentarului de Ialomița Ștefan Stoica (colegiul uninominal 1, circumscripția nr. 23 Ialomița), în data de 4 februarie.

În luna mai a anului 2014 au fost organizate alegeri parlamentare parțiale, fiind validați în funcția de senatori social-democratul Mihnea Costoiu (ales în fostul colegiu al lui Toni Greblă — colegiul nr. 2 din Gorj), conservatorul Ilie Năstase (ales în fostul colegiu al lui Dan Voiculescu — colegiul nr.8 București) și conservatorul Alfred Laurențiu Mihai (ales în colegiul uninominal 7, circumscripția nr. 42 București).

În cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2014, Senatul a mai vacantat și mandatele senatorilor Vasile-Cosmin Nicula (ales în circumscripția electorală nr. 22 Hunedoara, colegiul uninominal nr.1), Sorin Roșca-Stănescu (circumscripția electorală nr. 16 Dâmbovița, colegiul uninominal nr. 2), care a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București în dosarul Rompetrol, și Akos Mora (ales în colegiul uninominal 3 din circumscripția electorală nr.28 Mureș), care a demisionat aflându-se în stare de incompatibilitate.

*** Anul 2014 a adus schimbări și în ceea ce privește algoritmul politic din Senat, atât ca urmare a desființării grupului PP-DD, cât și prin constituirea grupului Liberal Conservator.

Astfel, în grupul Liberal Conservator condus de senatorul PC Dumitru Pelican, a fost completată lista celor nouă senatori PC cu independenții Călin Popescu-Tăriceanu, Sorin Ilieșiu, Daniel Barbu, Liviu Pașca, Petru Ehegartner, Nicolae Nasta, grupul ajungând să însumeze 15 membri.

Grupul senatorilor PNL, condus de Puiu Hașotti, a ajuns să fie constituit din 39 de senatori, în timp ce în grupurile senatoriale ale PDL și UDMR, conduse de Dumitru Oprea, respectiv Marko Bela, nu s-au înregistrat modificări ale componenței față de situația rezultată la finele anului 2013. Astfel, grupul PDL din Senat este constituit tot din 20 de membri, iar cel al UDMR din opt senatori.

În concluzie, în prezent, grupul PSD, condus de Ilie Sârbu, în care activează și senatorii UNPR, este constituit din 80 de membri după ce senatorii Marin Burlea (ex-PNL), Teiu Păunescu și Mihai Rogojan (independenți) s-au declarat, în 18 noiembrie, senatori UNPR.

Membrilor celor cinci grupuri parlamentare li se adaugă și cei șase senatori care au optat să își desfășoare activitatea ca parlamentari fără apartenență la grupuri. Este vorba despre Ionel Agrigoroaei (PP-DD), Ioan Iovescu (PP-DD), Corneliu Popescu (PP-DD) și independenții Ioan Ghișe, Valer Marian și Andrei Voloșevici.

*** O situație aparte în Senat a fost cea din 19 noiembrie, când plenul Camerei Superioare a Parlamentului a avizat favorabil ridicarea imunității în cazul foștilor miniștri Ecaterina Andronescu (PSD) și Șerban Mihăilescu (UNPR), cercetați în dosarul licențelor IT.

Faptele pentru care este vizată Ecaterina Andronescu se referă la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, în perioada în care avea calitatea de ministru.

Fostul ministru Șerban Mihăilescu este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani în dosarul Microsoft.

*** O singură moțiune simplă a fost inițiată la Senat de către PNL și PDL intitulată „Guvernul Ponta este incapabil să scrie după dictare”.

Moțiunea simplă prin care Opoziția solicita demisia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, și soma Executivul să prezinte Comisiei Europene un proiect „serios” de Acord de Parteneriat privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020 a fost respinsă de Senat, la finalul lunii iunie, 80 de senatori pronunțându-se împotriva acestui demers, 48 pentru, fiind și două abțineri.

*** În plan legislativ, în domeniul Economic-fiscal, Senatul a adoptat, în acest an, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de reducere a CAS-ului cu cinci puncte procentuale la angajator, precum și trei proiecte de amnistie fiscală.

Este vorba despre legea privind exonerarea de la plata unor sume de către cadre didactice din județul Hunedoara, care a generalizat, printr-un amendament admis, aplicarea actului normativ și în alte spețe.

Cel de-al doilea proiect de amnistie fiscală vizează scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, constituite în sarcina pensionarilor, care a fost adoptat cu amendamentul că sumele deja recuperate vor fi restituite eșalonat pe o perioadă de cinci ani calendaristici începând din 1 ianuarie 2015 prin plăți anuale egale.

Cel de-al treilea proiect prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului calculate în mod greșit. Senatorii au adoptat amendamentele prin care s-a propus ca sumele provenite din debitele recuperate începând din 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a legii în discuție să se restituie eșalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăți anuale egale.

* Senatorii au mai adoptat un proiect legislativ prin care operatorii economici sunt obligați să introducă standuri separate pentru produsele care expiră în termen de trei zile, dorindu-se o informare mai corectă a consumatorilor.

* Senatul a aprobat și proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin care se introduce impozitul forfetar, proiectul vizând, printre altele, și schimbarea denumirii impozitului forfetar în „impozit specific”.

* Totodată, Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă care reglementează procedura insolvenței persoanelor fizice, în vederea acoperirii datoriilor acestora, prin intermediul rambursării acestor datorii în temeiul unui plan ori pe baza lichidării bunurilor respectivilor debitori. Potrivit proiectului, debitorul poate depune o cerere pentru procedura de insolvență în situația în care este în incapacitate de a-și achita datoriile la momentul în care acestea devin scadente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata