Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă privind pensiile ocupaţionale

Senatul a adoptat tacit, marți, 9 decembrie,o propunere legislativă privind principiile înființării schemelor de pensii ocupaționale și ale fondurilor de pensii ocupaționale.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare principiile înființării schemelor de pensii ocupaționale și ale fondurilor de pensii ocupaționale, autorizarea schemelor de pensii ocupaționale, constituirea fondului de pensii ocupaționale prin contract de societate civilă, colectarea contribuțiilor și investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaționale și modul de plată al pensiilor ocupaționale”, se arată în raportul de respingere a propunerii de la Comisia pentru muncă.

Potrivit expunerii de motive, prin crearea cadrului legislativ pentru acordarea pensiilor ocupaționale se realizează furnizarea unei pensii adiționale obținute pe principiul contributivității, distinct și în completarea pensiei din sistemul public.

„Acest sistem este bazat pe contribuții definite și este structurat pe conturi individuale. Totodată, prin crearea lui se asigură stimularea și cultivarea spiritului de economisire pentru bătrânețe pe baza constituirii și investirii unei contribuții noi pentru pensia ocupațională. Un asemenea sistem contribuie la realizarea pe termen lung a sustenabilității financiare a sistemului public de pensii prin scăderea presiunii exercitată asupra acestuia. De asemenea, se asigură un aport de capital pe piața internă, cu efecte pozitive asupra creșterii economice„, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă privind pensiile ocupaționale a fost inițiată de mai mulți deputați PDL iar Senatul este prima cameră sesizată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata