Senatul reanalizează în sesiune extraordinară, legea privind reducerea CAS

Senatul, convocat în sesiune extraordinară, se va reuni, luni, 25 august, în ședință de plen pentru a analiza cererea de reexaminare, transmisă Parlamentului de președintele Traian Băsescu, cu privire la proiectul legislativ care reduce CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

Reexaminarea legii trebuia să intre în atenția senatorilor în data de 18 august, însă Biroul Permanent convocat la acea dată a stabilit amânarea discuțiilor în plen cu o săptămână.

„Biroul Permanent a stabilit ca ședința extraordinară să aibă loc luni, 25 august. Discuțiile care au avut loc în cadrul Biroului Permanent au arătat că astăzi (18 august — n.r.) era aproape imposibil (…) pentru că trebuia să trimitem materialele la Comisie (de buget-finanțe — n.r.), să fie convocat Ministerul de Finanțe. Luni la ora 14,00 vom avea Biroul Permanent, iar la ora 16,00 — plen. Apoi o trimitem la Camera Deputaților”, a spus Ilie Sârbu, liderului grupului PSD din Senat, la finalul ședinței Biroului Permanent din data de 18 august.

Potrivit acestuia, Camera Deputaților va avea sesiune extraordinară, pentru discutarea legii care reduce CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, în data de 26 august.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat referitor la acest proiect de lege că există posibilitatea ca cererea de reexaminare transmisă de președinte să fie respinsă și proiectul privind reducerea CAS să fie adoptat fără modificări.

„Parlamentul, la inițiativa Guvernului, a adoptat legea prin care CAS urmează să se reducă cu 5 procente. Președintele a returnat-o constituțional, prevalându-se de motive de oportunitate. Există toate premizele ca această lege să fie readoptată, fără modificări, de Parlament cu o majoritate covârșitoare în cadrul sesiunii extraordinare”, a spus Tăriceanu.

În data de 23 iulie, președintele Traian Băsescu a semnat cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS, arătând că actul normativ trimis spre promulgare vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcție de condițiile de muncă, pentru contribuția de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, adăugând totodată că, în anul 2014, deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de lei, conform bugetului aprobat pentru anul în curs.

„Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcție de condițiile de muncă, pentru contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, deficitul curent va crește cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 miliarde de lei în 2015 și 5,564 miliarde de lei în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ținem cont și de indexările obligatorii conform legii”, explică președintele Băsescu, potrivit cererii de reexaminare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata