„Şezătoarea din Ţara Loviştei”, o tradiţie reînviată, cu fonduri europene, în comuna Racoviţa, din Vâlcea

9

„Şezătoarea din Ţara Loviştei”, o tradiţie veche a femeilor din nordul judeţului Vâlcea, va fi reînviată în comuna Racoviţa, printr-un proiect cu fonduri europene.

De altfel, „şezătoarea” este o tradiţie care datează de sute de ani, specifică soţiilor de păstori din această parte de ţară şi, de regulă, principala ocupaţie în cadrul acesteia era torsul lânii.

„Dorim să reînviem o tradiţie — nu greşesc dacă spun milenară — a Loviştei. De regulă, aici, când bărbaţii erau plecaţi fie la război, fie cu oile în transhumanţă, fie lucrau la pădure, şi femeile stăteau o perioadă lungă singure, se adunau pentru a alunga urâtul, cum se mai spune. Adică, se adunau pe rând la fiecare şi cu o snoavă, un cântec, o doină, o baladă mai îndulceau amarul. Se ţesea la războiul de ţesut, se coseau ii, fetele mari îşi pregăteau zestrea, se torcea lână, era, cum am numi-o în zilele noastre, o socializare în mediul rural”, a declarat primarul din Racoviţa, Sonia Iliescu.

Proiectul a fost depus prin Grupul de Acţiune Locală şi urmează a fi implementat în primăvara acestui an, în incinta căminului cultural din localitate.

Potrivit Soniei Iliescu, un fapt îmbucurător este că foarte multe tinere din localitate sunt interesate de acest proiect.

„Am fost întrebată când anume va fi acest proiect implementat, de femei tinere care vor să înveţe aceste meşteşuguri — ţesutul covoarelor, tricotat, croşetat, confecţionat de ii, torsul lânii. Este bine, pentru că se poate spune fără îndoială că aceste tradiţii au contribuit la zestrea noastră genetică românească”, a completat primăriţa din Racoviţa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata