Sfânta Cuvioasă Parascheva în pelerinaj la Bucureşti – 70 de ani (GALERIE FOTO)

La 14 octombrie Calendarul ortodox o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Acum 70 de ani moaștele Sfintei Parascheva și-au găsit adăpost temporar în București.

Moaștele Sfintei Parascheva au fost așezate la 13 iunie 1641, în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. În anul 1889, Sfintele Moaște au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află și astăzi.

În primăvara lui 1944, când linia frontului se apropia de Prut, s-a luat decizia ca centrele mitropolitane de la Cernăuți și Iași să fie evacuate. La 15 martie 1944 moaștele Sfintei Parascheva au plecat spre Mănăstirea Turnu din județul Vâlcea. S-au oprit însă la Mănăstirea Samurcășești din preajma Bucureștilor.

La 27 octombrie 1944 moaștele au fost depuse în Catedrala Patriahiei din București unde au fost așezate lângă moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov. Au revenit în Iași la 26 noiembrie 1944.

Au trecut de atunci 70 de ani.

Fotografii RADOR, agenția de presă a vremii și premergătoarea Agerpres, au imoratalizat pe peliculă, periplul Sfintei Parascheva prin Capitală.

Ceea ce vă oferim astăzi sunt imagini de la pelerinajul prin Bucureștii răvășiți de război de acum 70 de ani, imagini în cea mai mare parte inedite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

ocrotitoarea MoldoveipelerinajSfanta Parascheva
Comentarii (0)
Adaugă comentariu