Sfânta Parascheva: zeci de mii de pelerini au ajuns deja la Iaşi – GALERIE FOTO

Peste 150 de autocare din orașul Voluntari, județul Ilfov, și din Sectorul 3 al capitalei au ajuns vineri, 10 octombrie, la Iași, cei aproximativ 8.000 de pelerini dorind să se închine la raclele scoase în cursul dimineții pe un catafalc în fața Catedralei Mitropolitane.

Este cel mai mare număr de pelerini într-un grup organizat care a venit, în ultimii ani, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, susțin organizatorii.

Vineri dimineața, la ora 9.00, conform organizatorilor, rândul, de câțiva kilometri, era format din aproximativ 10.000 de persoane. Pentru a ajunge la catafalc, pelerinii așteaptă timp de câteva ore.

În fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătorește hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iașiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din țară și unul dintre cele mai mari din Europa. La moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și la cele ale sfinților aduși în pelerinaj special cu această ocazie, vin să se închine atât ortodocși, cât și romano-catolici din țară și străinătate.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea și s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

În anul 1641, moaștele Paraschevei au ajuns în Moldova, în semn de recunoștință față de domnitorul Vasile Lupu, care a plătit toate datoriile Patriarhiei ecumenice din Constantinopol. Moaștele au fost așezate în Biserica mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, unde au rămas până în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a sfântului lăcaș, fiind mutate în paraclisul mănăstirii.

Moaștele au fost duse în noua Catedrală Mitropolitană după ce, în seara zilei de 26 decembrie 1888, clădirea a fost cuprinsă de flăcări declanșate de o lumânare rămasă aprinsă lângă raclă. Potrivit scrierilor de la acea vreme, focul a ars mocnit toată noaptea, totul fiind prefăcut în scrum. Singurele neatinse de foc au fost moaștele Cuvioasei.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în ședința din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR.

Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina și la moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, aduse cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de la biserica ‘Sf. Gheorghe — Nou’ din București.

Menționăm că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul acesta, 2014, în care s-au împlinit 300 de ani de la moartea mucenicească a Voievodului Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și a sfetnicului Ianache, ca fiind ‘Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

[nggallery id=183]

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata