Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – mari dascăli ai credinţei, ai pocăinţei şi ai misiunii

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au devenit pentru noi mari dascăli ai credinţei, ai pocăinţei şi ai misiunii, le-a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, credincioşilor prezenţi miercuri, 29 iunie, la Sfânta Liturghie din Catedrala Patriarhală.

„Aceşti doi mari apostoli, care s-au confruntat cu toate răutăţile şi împotrivirile lumii păgâne greco-romane au devenit pentru noi mari dascăli ai credinţei, ai pocăinţei şi ai misiunii. Lucrarea lor misionară este model pentru toţi slujitorii Bisericii, pentru toţi misionarii creştini, pentru toţi creştinii mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu faţă de noi”, a spus patriarhul la slujba din ziua sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, oficiată împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

El a explicat că aceşti doi sfinţi apostoli s-au confruntat în Imperiul Roman atât cu religia panteistă a vremii, cât şi cu aroganţa filosofiei greco-romane, ori cu ostilitatea puterii imperiale.

„Cu ce s-au confruntat ei în Imperiul Roman? În primul rând cu o religiozitate panteistă, politeistă, idolatră şi confuză, care confunda pe Creator cu creatura şi îl făcea pe om rob al stihiilor naturii. În al doilea rând s-au confruntat cu autosuficienţa şi aroganţa filosofiei greco-romane, care nu putea accepta Crucea şi Învierea lui Hristos. (…) În al treilea rând, aceşti apostoli Petru şi Pavel au întâlnit ostilitatea puterii imperiale. Ei nu au acceptat să aducă un cult împăratului roman ca unui zeu, fiindcă făceau distincţia între Hristos Împăratul din Ceruri, Împăratul Netrecător, şi împăratul roman, om trecător, muritor de pe pământ. Și se închinau numai lui Dumnezeu, nu şi împăratului roman şi zeilor păgâni„, a spus patriarhul.

De asemenea, înaltul ierarh ortodox a menţionat că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel rămân pentru noi şi ca „mari rugători în Ceruri”.

„De aceea, noi le cerem astăzi să se roage pentru noi să păstrăm dreapta credinţă, s-o mărturisim, să iubim pe Hristos şi Biserica Sa, să lucrăm pentru transmiterea noilor generaţii a iubirii milostive a lui Hristos şi să simţim prezenţa lui Hristos ca arvună pentru a bucuriei, a păcii, a luminii şi sfinţeniei din Împărăţia Preasfintei Treimi, spre slava lui Dumnezeu şi-a noastră Mântuire”, a încheiat patriarhul Daniel.

El a urat „sănătate şi mântuire, pace şi bucurie întru mulţi şi binecuvântaţi ani” tuturor celor care îşi serbează onomastica.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună în calendarul creştin ortodox, la 29 iunie.

*** Sfântul Apostol Petru, iudeu de neam, avea numele de Simon, pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a schimbat cu numele de „Chifa”, care înseamnă piatră şi pe a cărui mărturisire adevărată a fost zidită Biserica lui Hristos (cephas în aramaică — piatră sau rocă).

Sfântul Apostol Petru a mărturisit public, în Cezareea Philippi, că Iisus este Mesia (Matei 16, 16-17). După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Petru a fost cel dintâi care a vestit poporului evreu pe Iisus Hristos, Cel răstignit şi Înviat (Faptele Sfinţilor Apostolilor, cap. 2). Sfântul Petru a suferit moartea martirică la Roma.

Sfântul Apostol Pavel se numea înainte Saul, fiind evreu din seminţia lui Veniamin, zelos apărător al Legii Vechi şi aprig prigonitor al Bisericii lui Hristos. După convertirea de pe drumul Damascului, Sfântul Apostol Pavel a propovăduit cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos în timpul celor trei călătorii misionare ale sale atât printre cei de un neam cu el, dar mai ales printre cei de alt neam: în Grecia, Atena, Corint, Asia, Macedonia până la Roma.

De aceea, Sfântul Pavel a fost numit „Apostol al Neamurilor”. A fost martirizat la Roma, prin decapitare, în aceeaşi zi cu Sfântul Apostol Petru, în 29 iunie 67. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata