Shirley Temple – 80 de ani de la debut

Shirley Temple, de la al cărei debut s-au  împlinit, la 4 mai 2014, 80 de ani, a fost considerată un copil-minune. Considerată actrița din istoria cinematografiei care a jucat cel mai bine rolurile de copil, a devenit faimoasă pentru filmele în care a jucat în anii ’30.

Grație precocității interpretative, Shirley Temple ajunge să fie disputată ca o adevărată mascotă artistică de regizorii timpului care o distribuie în repertoriul filmelor de comedie. Indiferent însă de tonalitatea subiectelor în care a jucat, a relevat, de fiecare dată, o spontaneitate strălucitoare a jocului dublată de ingenuitatea și farmecul cuceritor al copilului minune.

Născută la 23 aprilie 1928, în Santa Monica, California, primii ani din viață petrecuți pe platourile de filmare i-au răpit micile bucurii ale copilăriei. ”Am încetat să mai cred în Moș Crăciun când aveam șase ani. Mama m-a dus la un magazin să îl văd, iar el mi-a cerut un autograf”, povestea Shirley într-un interviu.

În ceea ce privește cariera, Shirley nu a fost prea încântată de filmele în care a jucat după ce a crescut: ”Nu sunt prea mândră de producțiile din adolescență. Excepție face ‘That Hagen Girl’, din 1947, un film de care nu își mai amintește nimeni, dar care pentru mine înseamnă foarte mult pentru că mi-a dat ocazia să arăt de ce sunt în stare”, mărturisea celebra actriță.

Fiica unui director de filială bancară, educația de bază a primit-o în familie, după care a urmat Școala de fete din Westlake.

În 1932, când nu avea decât patru ani și urma cursurile unei școli de dans, a fost descoperită de un ”căutător de talente” de la Hollywood. A debutat într-un act dintr-o piesă burlescă interpretată de copii, iar în 1934 a primit primul rol principal în filmul ”Stand Up and Cheer”. Încă înainte de apariția filmului, a încheiat un contract pe șapte ani cu compania americană ”20th Century-Fox”. Filmul cu cel mai mare succes la spectatori este ”Baby Take a Bow”. Au urmat alte 24 de producții cinematografice având-o ca protagonistă pe micuța Shirley, fata cu părul buclat, filme ce au adus studioului hollywoodian profituri nete de aproximativ 30 de milioane de dolari.

În anul 1937, Shirley Temple avea un venit anual de 307.014 dolari, ocupând locul al 7-lea în topul celor mai bogați oameni din America. La fiecare zece zile, alți 10.000 de dolari proveneau din reclame, cu numele său ajungând să fie botezat până și un zgârie-nori construit la New York (”Shirley-Temple-Building”).

Și-a încheiat cariera cinematografică în 1950, la vârsta de 22 de ani. Cel de-al 42-lea film de lung metraj și ultimul din cariera sa de actriță s-a intitulat ”A Kiss for Corliss”. A continuat să apară la televiziunea americană în rolul de povestitoare sau ca realizatoare de spectacole și, între 1957-1960, în serialul ”Shirley Temple Story-book”, după care s-a retras definitiv din viața artistică.

În 1943, la vârsta de 15 ani, Temple l-a cunoscut pe John Agar, sergent în Armată. La 19 septembrie 1945, când Shirley avea 17 ani, cei doi s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii cu 500 de invitați. La 20 ianuarie 1948, Shirley Temple a dat naștere primului copil — Linda Susan. Temple a divorțat de soțul său în 1950, a primit custodia fetiței și a revenit la numele său dinainte de căsătorie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata