Sibiu: Primul muzeu de chitare din România va fi inaugurat în acest an la Tălmaciu

16

Viorel Cordoş, un colecţionar a 300 de chitare produse în ţări din Europa, Asia şi Africa, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că va inaugura până la sfârşitul acestui an primul muzeu al chitarelor din România, în clădirea unei foste şcoli din oraşul Tălmaciu, în judeţul Sibiu.

Colecţionarul sibian a inaugurat marţi, pe strada 9 Mai din Sibiu, prima sa expoziţie permanentă, unde sunt expuse 100 de chitare. Chiar la inaugurare, Viorel Cordoş a primit cadou o chitară cu autograful lui Mircea Vintilă.

„Ideea mi-a venit de când eram mic, crescând am tot adunat, am tot adunat. În urmă cu doi ani, la Muzeul Brukenthal, am expus acolo doar o parte, 40 de chitare. După un timp, am expus în holul Primăriei, după care am fost invitat în Palatul de vară de la Avrig. Am primit o fostă şcoală, în care să le pot pune în valoare. (…) La Tălmaciu voi face un muzeu al chitarelor anul acesta”, a spus Viorel Cordoş, care a precizat că în România nu mai există un astfel de muzeu, fiind destul de puţin şi în întreaga lume.

Acesta colecţionează chitare de aproape patru decenii. Prima chitară a primit-o de la tatăl său, fost comandat de vas. Astfel, din clasa a şasea a început să cânte la pian şi acordeon, iar înainte să plece în armată pentru stagiul obligatoriu, a ales să cânte doar la chitară. A făcut parte şi din câteva trupe rock, iar cele mai frumoase amintiri le are din urmă cu mai bine de 30 de ani, când avea spectacole pe litoral formaţia Obuz 78.

Colecţionarul sibian nu doreşte să vândă niciuna din piesele colecţiei sale, mărturisind că o chitară este asemenea unei femei, fiind dragostea vieţii lui.

„Nu vând nicio chitară, pentru mine toate sunt la fel. Aici sunt aproape 100 de chitare, plus 30 de instrumente. Am două mandoline de la 1870 (…). Mai am 200 de chitare acasă. (…) Sunt divorţat de două ori, marea dragoste este chitara, care e ca o femeie”, a mai declarat Viorel Cordoş.

Cele o sută de chitare din expoziţia Viorel Cordoş vor putea fi admirate începând de miercuri la Sibiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata