Sibiu – singurul judeţ cu cele mai spectaculoase şosele alpine, Transfăgărăşanul şi Transalpina

Sibienii se pot considera norocoși pentru că au o legătură directă cu cele mai spectaculoase șosele alpine din România, Transfăgărășanul și Transalpina.

„Prin județul Sibiu trec cele mai înalte drumuri naționale din România și, totodată, cele mai spectaculoase de la noi. Este vorba de Transfăgărășanul, recunoscut ca cel mai spectaculos drum de munte din Europa și Transalpina. Tot din infrastructura de transport rutier mai face parte și autostrada A1, care va lega Marea Neagră de vestul României și care este funcțională pe o porțiune de 40 de kilometri în județul Sibiu. (…)

Distanța maximă din Sibiu spre orice colț al României este de maxim 400 de kilometri, iar toată această infrastructură va atrage investitori și va dezvolta turismul. Județul Sibiu atrage cei mai mulți turiști din România, după București, pe durata întregului an, nu doar sezonier”, a explicat, la rândul său, Ioan Banciu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu.

Potrivit acestuia, zona turistică din Munții Făgăraș, cea traversată de Transfăgărășan, are o importantă dezvoltare. Consiliul Județean Sibiu a investit masiv, asigurând o bază modernă Salvamont, cu patrule permanente și, mai ales, drumuri de acces modernizate care să facă legătura cu Transfăgărășanul.

„Avem în intenție să dezvoltăm zona nord — Făgăraș, Bâlea, Valea Porumbacului. Posibilitatea de amplasare de pârtii la peste 2.000 de metri altitudine arată că va fi o zonă de viitor în dezvoltarea sporturilor de iarnă”, a precizat Ioan Banciu.

Transfăgărășanul, redescoperit de români mai ales după ce britanicii de la „Top Gear” l-au promovat ca fiind cel mai frumos drum din Europa, este plin de turiști. Șoseaua a fost construită pentru a lega cele două provincii istorice românești, Transilvania și Țara Românească. Prima străbatere a Munților Făgăraș pe această cale a avut loc la 20 septembrie 1974.

În urma unei munci titanice, timp de patru ani, cei 5.000 de constructori, majoritatea cadre militare, au reușit să dea în folosință drumul care va deveni cunoscut și recunoscut de către oricine vede în fotografii sau pe viu curbele sinuoase ce șerpuiesc înspre creste montane abrupte.

Șoseaua, cunoscută și ca DN 7C, are o lungime de 151 km. Pornește de la kilometrul 0, din Bascov (județul Argeș) și se încheie în zona comunei Cârțișoara, județul Sibiu, unde se unește cu DN1 (E68).

Peisaje spectaculoase — drumul sinuos, cascada Bâlea și lacurile glaciare — altitudinea de 2.034 m pe care o atinge șoseaua în zona căldării glaciare Bâlea, parcurgerea celui mai lung tunel rutier din România (887 m) fac din Transfăgărășan traseul preferat pentru șoferi, cicliști, motocicliști și amatorii de drumeții montane. Nu întâmplător, specialiștii de la „Top Gear” l-au numit „un drum fabulos, cel mai uimitor pe care l-am văzut vreodată!”

Capabil să taie respirația și celor mai sceptici, Transfăgărășanul străbate Parcul Natural Golul alpin al Munților Făgăraș și Siturile Natura 2000 Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș. Cu puțin noroc de vreme bună, încă mai poți vedea capre negre sărind printre stânci sau poți admira pajiști întregi de bujori de munte ce încoronează în perioada verii o floră spectaculoasă.

Rețeaua de trasee montane marcate facilitează accesul montaniarzilor la cele mai înalte vârfuri din Carpații României: Vf. Moldoveanu (2.544 m) și Vf. Negoiu (2.535 m). Alături de drumeție, în sezonul estival se poate practica alpinismul, ciclismul, echitația, zborul cu parapanta, tiroliana, pescuitul sau vânătoarea sportivă.

Oferta diversificată de servicii turistice și de agrement sunt motive în plus pentru a alege această zonă ca destinație de vacanță. Infrastructura turistică din zonă — cabanele, hotelurile și pensiunile — cu o capacitate totală de 900 de locuri și categorii de confort de la 1 la 4 stele/flori, concurează în oferte și servicii diverse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata