Sibiu: Sucul de mere din livada fundaţiei Prinţului Charles e foarte apreciat de consumatori

Unul din cele mai bine vândute sortimente de suc natural din magazinele cu produse naturiste din centrul Sibiului este sucul de mere și pere, „Sănătos de Mălâncrav”, produs ecologic sută la sută, în livada din județul Sibiu a Fundației Mihai Eminescu Trust, patronată de Prințul Charles al Marii Britanii, conform vânzătorilor.

„E unul din cele mai apreciate și bine vândute, chiar dacă este un pic mai scump. Avem clienți, care știu de unde este sucul, că este produs sută la sută eco, natural și când vin cumpără cu baxul”, a declarat vânzătoarea celui mai cunoscut magazin cu produse naturiste din centrul Sibiului.

Deși anul acesta producția proprie de mere din livada de la Mălâncrav este mică, cei din fundație au avut grijă să cumpere mere și pere certificate ecologic, pentru a continua să producă celebrul suc.

„Anul acesta, producția de mere nu a fost, din păcate, foarte bogată. Anul trecut nu a fost deloc (bogată — n.r.), anul acesta au fost mere, dar stricate și mici. Nu sunt tratamente chimice, doar ecologice. A fost o grindină în primăvară, a stricat toate frunzele, le-a făcut franjuri, în plus a fost foarte ploios. (…) Anul trecut am cumpărat mere certificate ecologic de la alte livezi care au avut producție bună, nu din producția proprie, pentru că a fost prea puțin. S-au produs o mie de litri, dar e nesemnificativ”, a precizatMihaela Tuerk, reprezentantă a fundației patronată spiritual de Prințul Charles.

După doi ani cu producție de mere proastă, cei care se ocupă de livada de la Mălâncrav speră ca anul viitor să producă din nou 30.000 de litri de suc, cât au reușit în anii buni.

„Livada are o suprafață de 108 hectare. Într-un an bun, producem 30.000 de litri de suc de mere, plus mere vândute pentru consum. Merele le vindem cu 1,5 lei kilogramul. Sucul, la litru, costă 8 lei. Sunt sticle la un litriu, la 0,75 litri și sticluțe de 0,25 litri”, a arătat Mihaela Tuerk, de la Fundația Mihai Eminescu Trust.

Aceasta recunoaște că, deocamdată, mulți patroni de restaurante nu se grăbesc să comercializeze sucul produs de fundația patronată de Prințul Charles, astfel că singurele variante sunt vânzarea directă la Mălâncrav și prin intermediari, în magazine cu produse naturiste.

O altă problemă cu care se confruntă reprezentanții fundației este arenda prea mare. Anul trecut, directorul Fundației Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend, se plângea că trebuie să plătească arendă prea mare Agenției Domeniilor Statului (ADS).

„Acest suc se vinde în magazine tradiționale, specifice pentru produse eco, la București, la diferite ambasade. Fundația a cumpărat merii de pe 108 hectare, dar pământul aparține ADS și plătim o arendă foarte mare pentru acest teren”, a explicat în 2013 Caroline Fernolend, într-o conferință de presă.

Conform acesteia, doar în 2012, la Mălâncrav s-au produs 12.000 de litri de suc eco, plus alți 20.000 de litri de suc de mere, natural, din mere culese din livezile dintr-un alt sat sibian, Alma Vii.

Celebrul suc de mere al cărui nume este legat de moștenitorul Coroanei britanice se consumă de zece ani în România.

„Trebuie să cerem voie (să folosim numele ‘sucul Prințului Charles’ — n.r.). E fundația patronată de Prințul Charles. Nu e proprietatea lui, nici livada, nici fundația, el e patronul spiritual”, a răspuns Mihaela Tuerk la întrebarea de ce sucul de mere se numește „Sănătos de Mălâncrav” și nu „sucul Prințului Charles”.

Comercializat cu un adaos de cel puțin zece la sută, sucul „Sănătos de Mălâncrav” va fi produs pe viitor și din pomi fructiferi din soiuri tradiționale din județul Sibiu, după ce deja în satul sibian s-au pus bazele unei pepiniere de meri tradiționali. Specialiștii spun că livada de la Mălâncrav nu dă foarte mult rod, însă acest lucru este normal, în condițiile în care soiurile tradiționale nu sunt la fel de productive ca cele comerciale. Merii de la Mălâncrav nu se hrănesc decât cu gunoi natural, de grajd și nu sunt stropiți cu substanțe chimice.

Mălâncrav este satul în care au conviețuit sași și români, fiind poziționat între Sibiu și Sighișoara (județul Mureș), două orașe cu o puternică tradiție săsească. La Mălâncrav există și o reședință administrată de fundație, unde turiștii se pot caza, dacă preferă un sat retras de agitația cotidiană. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata