Siesta funcţionează ca un medicament în cazul hipertensiunii arteriale

16

O mică siestă la începutul după-amiezii duce la scăderea presiunii arteriale la persoanele hipertensive și contribuie probabil la apariția acesteia la altele – se arată într-un studiu realizat de cercetători greci, preluat de passionsante.be.

Calitatea somnului joacă un rol important în riscul de a dezvolta o hipertensiune. Insomnia, somnul neodihnitor, sindromul de apnee obstructivă, frecventele treziri nocturne, toate pot influența negativ presiunea arterială. În acest context, fie că există probleme de somn nocturn sau nu, siesta poate fi benefică în cazul hipertensiunii diagnosticate și tratate, dar nu și neapărat controlate.

Cercetătorii greci s-au ocupat de această chestiune efectuând teste pe câteva sute de pacienți hipertensivi (bărbați și femei în număr relativ egal). Au fost luați în considerare mai mulți parametri, printre care situația profesională, activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool, de sare sau cafea, indicele de masă corporală (OMC). Au fost constituite două grupe, într-una fiind cuprinși participanții care făceau o mică siestă (circa 20 de minute) după masa de prânz și în cealaltă, cei care nu se odihneau deloc după dejun.

Rezultatul a arătat că în „grupul siestă” valorile presiunii arteriale au scăzut. Scăderea nu a fost spectaculoasă, dar destul de semnificativă, permițând cercetătorilor să sugereze că siesta duce la reducerea cu 10% a riscului cardiovascular. Pe parcursul celor 24 de ore ale zilei, avantajul se manifestă în special în timpul nopții, în contextul în care se știe că hipertensiunea nocturnă reprezintă un risc specific.

Recomandarea cercetătorilor este ca persoanele hipertensive să găsească puțin timp după-amiază să se odihnească, siesta fiind benefică și pentru alte funcții (cum ar fi memoria). Chiar și cei care nu au hipertensiune pot, printr-o scurtă siestă, să scadă riscurile apariției unei presiuni arteriale ridicate, lucru care rămâne încă de evaluat, încheie passionsante.be. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata