Simplitate fascinantă în spiritul naturii. Case cu adevărat emblematice – GALERIE FOTO

Pe măsură ce descopăr oameni, case şi poveştile ce-i leagă realizez cât de mult am reuşit să ne îndepărtăm de natură în loc să ne apropiem de ea. Cred că avem nevoie, la fel ca şi copiii, să facem nenumărate greşeli pentru a ajunge la concluzia că nu mai trebuie să le repetăm niciodată. Casele care par simple, realizate din materiale locale, cu acel aer sălbatic natural rezonează cu mulţi dintre noi, ne lasă impresia că totul exista acolo, iar noi nu ar fi trebuit decât să aranjăm puţin locul, să venim cu o organizare minimă.

Dar dacă stai să cântăreşti mai bine lucrurile, natura este foarte complexă. Arhitectul francez Savin Couëlle spune că o casă e precum corpul uman, formată din multe detalii pline de suprize. Şi câtă dreptate are! Povestea lui şi a caselor pe care le-a creat îşi au originile în jocurile copilăriei, perioadă în care îi plăcea să se ascundă în peşterile din apropierea casei. Dar hai să-ţi spun mai multe pentru că merită.

Din familie de arhitecţi, atât bunicul, cât şi tatăl cunoscuţi ca şi creatori nonconformişti, Savin Couëlle a devenit la rândul său o figură emblematică. Născut în Aix-en-Provence (ca şi Cezanne) a copilărit în anii 60 în Sardinia, acolo unde tatăl său a avut comenzi de anvergură din domeniul hotelier. Îşi petrecea timpul hălăduind printre construcţiile megalitice nuraghi, rămăşite ale unei culturi preistorice, turnuri din piatră cu lăcaşuri ca de peşteră.

 În arşiţa soarelui acolo găsea linişte şi răcoare şi avea timp să observe de la adăpost peisajul, să simtă briză mării, să atingă pietrele vechi. Emoţii şi senzaţii care i s-au întipărit în minte şi care i-au servit ca viziune pentru abordările sale arhitecturale de mai târziu. Şi nu a părăsit spaţiul Mediteranei. Între Sardinia şi Corsica a materializat cele mai multe proiecte pentru clienţii săi, mai exact în mica insulă Cavallo. Arhitectul Savin Couëlle crede cu tărie că oamenii ar trebui să se gândească la construcţii ca la un habitat sculptural, care se camuflează în natură, care devine invizibil, parte din mediu.

De-a lungul anilor a strâns în jurul său o echipă de artizani şi meşteri care s-au obişnuit cu el, care ştiu să-i materializeze ideile. Maestrul Savin Couëlle, căci poate fi considerat un adevărat artist, spune că face planuri, dar nu-i este teamă să le schimbe pe parcurs şi să asculte ceea ce-i dictează clădirea. Se consideră un arhitect intuitiv deoarece dacă un spaţiu îi sugează a fi living în loc de bucătărie ajustează din mers proiectul.

De ce? E mereu cu gândul la clienţii lui, îşi doreşte ca aceştia să fie fericiţi, să se bucure de cea mai bună privelişte, cea mai benefică lumină natură, să aibă cel mai bun confort. Şi apropos de asta confortul pentru el înseamnă ambiente clădite exclusiv cu materiale naturale, da, sub formă de peşteri, locuri unde vara ţie bine fără aer condiţionat, iar iarna poţi aprinde un foc şi totul se încălzeşte repede. Parte din mediu, dar la adăpost de intemperiile lui, aproape de mare, dar la loc ferit de valurile ei. Simplitate, dar care creionează luxul, un lux natural. Până la urmă să ai un adăpost e un lux, nu-i aşa?

Savin Couëlle e timid şi retras. Nu şi-a făcut publicitate şi nici nu s-a promovat, însă fotografi celebri precum Olsen l-au persuadat şi l-au copleşit pentru răspândi în lume creaţiile acestui magnific arhitect. Richard Olsen (www.richardolsen.org) a captat multe imagini cu aceste fascinante clădiri, deşi arhitectul era cu ele în faza de şantier. Dar reviste cunoscute, precum AD au făcut publice lucrările sale, iar în cartea Handmade Houses: A Century of Earth-Friendly Home Design poţi găsi imagini memorabile ale lui Olsen şi poveşti incredibile despre o altfel de arhitectură.

Savin Couëlle spune că întotdeauna i-a plăcut ca pe timpul şantierelor să se implice, să contribuie cu mâinile sale la ridicarea construcţie, să aplice tencuieli, să simtă că modelează precum un artist. Chiar dacă acum are 85 de ani (e născut în 1929) e încă vivace şi munceşte, dar ceea ce lasă în urma sa este fără îndoială o inspiraţie pentru mulţi dintre noi, o lecţie despre locul pe care ar trebui să ni-l găsim în natură, nu subjugând-o, ci folosind ceea ce ne dăruieşte pentru a organiza totul în spiritul ei.

M-au cucerit iremediabil construcţiile sale pentru că am înţeles care au fost ideile, viziunea şi valorile care stau la baza lor. Absolut fascinant! Mai jos ai imagini cu mai multe case concepute de Savin Couëlle. Sper să te inspire şi pe tine!

 Adela Pârvu

www.adelaparvu.com

[nggallery id=181]

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata