Sistem de detectare precoce a cancerului

Inginerul chilian Alejandro Tocigl a dezvoltat un sistem de detectare precoce a cancerului, bazat pe un simplu test de sânge, a anunţat ziarul local „La Tercera”, citat de agenţia de presă Xinhua.

Tehnologia se bazează pe un test de diagnostic pentru detectarea microARN-ului, mici molecule de material genetic care funcţionează ca un biomarker pentru diferite tipuri de patologii.

„Ne concentrăm acum pe dezvoltarea acestui instrument pentru detectarea cancerului de stomac. Cu toate acestea, ideea este că, în viitor, această tehnologie ar putea fi aplicată şi pentru alte tipuri de cancer, în condiţii diferite”, a declarat Tocigl la o conferinţă de presă la Santiago.

Cancerul de stomac are cea mai mare rată de deces la pacienţii cu cancer din Chile, menţionează agenţia Xinhua.

Depistarea precoce şi tratamentul la timp creşte şansele de supravieţuire la peste cinci ani la aproximativ 90 la sută dintre pacienţi, a spus creatorul acestui sistem de detectare.

Compania lui Tocigl numită „Miroculus” a creat sistemul care amestecă moleculele de microARN ale unui pacient cu compuşi chimici specializaţi. Sistemul analizează apoi moleculele şi face o diagnoză pentru a identifica corelaţiile cu condiţiile specifice.

Potrivit agenţiei de promovare internaţională a statului Chile „Image of Chile Foundation”, acest test ar putea fi deschis utilizării pe scară largă în anul 2018, urmând să fie ieftin şi accesibil, mai notează agenţia Xinhua(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata