Sjoerd Wartena: Agricultura românească traversează o criză similară celei din anii 70, din Franţa

Vicepreședintele Asociației Terres de Liens din Franța, Sjoerd Wartena, a susținut joi, 9 octombrie, la Târgu Mureș, că agricultura din România traversează o criză similară celei din Franța din anii ’70 și că românii sunt pe cale să piardă mica agricultură, în condițiile în care multe state din Europa încearcă să o reintroducă.

‘Mă gândesc la ce se poate întâmpla în România, mă gândesc că mica agricultură ar putea să dispară. Și constat că în România se dezvoltă un capitalism sălbatic, dur aș spune.

Evident că există și excepții, dar trebuie să fiți răbdători, uneori trebuie să se facă și prostii, trebuie să apară și dezastre, dar trebuie să existe și speranța în unele inițiative bune și, cine știe, poate o să apară și un eveniment fericit (…)

Noi practicăm o agricultură de semisubzistență și cred că situația de astăzi, din Transilvania, din România, este comparabilă cu cea pe care noi am descoperit-o în 1973, într-un sat uitat de lume din Franța (în care s-a mutat, n.r.) (…)

Oamenii aveau același sentiment ca în România, de excludere, de a nu fi în pas cu timpurile moderne, se gândeau că sunt ultimii ‘mohicani’. Și cred că aceasta este și senzația țăranilor români de astăzi’, a afirmat Sjoerd Wartena, în cadrul Întâlnirilor Europene din Transilvania ‘Ruralitate și Inovații’, organizate de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din Cluj-Napoca.

Acesta a spus că în 1973, împreună cu soția sa, a decis să se mute în Franța, într-un sat mic, unde s-a apucat de agricultură și că, pornind de la o astfel de mică inițiativă, ajuns să dețină cinci întreprinderi rurale, iar fermierii să ducă un trai decent.

‘Am încercat să restabilim legătura cu trecutul și să încercăm să ne adaptăm timpurilor moderne, dar fără a pierde bogăția patrimoniului cultural. Nu voiam să ne supunem exigențelor de eficiență și cele ale pieței, nu voiam o agricultură modernă, productivă, competitivitate sau produse chimice, industrializate (…) Astăzi, sătucul nostru are cinci întreprinderi rurale de prelucrare la fermă, avem capre, avem producție de carne, avem lemn de foc, avem multe alte activități. Urmașii noștri au salarii oarecum modeste, sub medie, dar sunt mulțumiți de munca lor și de ceea ce au, nu vor mai mult’, a arătat Sjoerd Wartena.

Vicepreședintele Asociației Terres de Liens din Franța a accentuat că pentru preîntâmpinarea dispariției micilor fermieri e nevoie de susținerea unor inițiative mai ales în domeniul social, continuate mai apoi de domeniul tehnic, care să pornească de la societatea civilă către politicieni.

‘Pentru prima dată în România și după prima zi de discuții (la Cluj Napoca-n.red) mi-am dat seama că problemele din România depășesc imaginația mea. Cred că ar trebui să susținem niște inițiative mai ales în domeniul social, care va fi continuat mai apoi de domeniul tehnic.

Mai ales inițiative, pentru că trebuie să existe propuneri din partea societății civile, eu spun că doar societatea civilă trebuie să propună iar factorii politici nu au decât să le urmeze, să-și deschidă urechile și să le audă bine’, a susținut vicepreședintele Asociației Terres de Liens din Franța. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

agricultura romaneascafermieri romaniSjoerd Wartena
Comentarii (0)
Adaugă comentariu