SOCAR îşi va reduce exporturile de gaze în 2014

– Exporturile de gaze naturale ale companiei energetice de stat din Azerbaidjan SOCAR ar urma să scadă în acest an până la 2,6 miliarde metri cubi, de la 2,84 miliarde metri cubi anul trecut, ca urmare a reducerii livrărilor către Rusia, a declarat luni un oficial de la SOCAR, transmite Reuters.

Directorul adjunct al departamentului de export a gazelor naturale de la SOCAR, Kamal Abbasov, a precizat că reducerea exporturilor va viza doar zăcămintele care sunt operate în întregime de SOCAR, dar nu şi zăcământul Shah Deniz, la care SOCAR lucrează cu mai multe companii străine precum BP şi Statoil.

‘Scăderea exporturilor de gaze în acest an este legată de faptul că vom reduce exporturile de gaze spre Rusia până la un miliard de metri cubi de la 1,4 miliarde metri cubi anul trecut’, a spus Abbasov.

În schimb, SOCAR intenţionează să-şi majoreze exporturile spre Georgia până la 1,2 miliarde metri cubi, de la 1,04 miliarde metri cubi anul trecut, în timp ce exporturile spre Iran ar urma să rămână neschimbate la 400 milioane metri cubi.

Azerbaidjanul a suspendat livrările de gaze spre Rusia în luna ianuarie, din cauza unor lucrări la o autostradă care leagă capitala Baku cu graniţa cu Rusia, şi până acum nu le-a reluat încă.

SOCAR a produs 7,309 miliarde metri cubi de gaze naturale în 2013 în timp ce producţia totală de gaze naturale a Azerbaidjanului a fost de 29,2 miliarde metri cubi.

Compania SOCAR a investit până acum 50 de milioane de euro pe piaţa românească şi a deschis 27 de staţii de alimentare, inclusiv în Bucureşti, fiind create aproximativ 400 de locuri de muncă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata