Soluţii pentru grădină: Cum poţi obţine 100 de kilograme de carfofi de pe un metru pătrat de teren

Recolta-record este un deziderat nu doar pentru fermieri, dar şi pentru grădinarii care cultivă legume pentru propriul consum, fermieri amatori ce au la dispoziţie doar câteva sute de metri pătraţi de pământ, notează agrointel.ro.

Pentru cei care doresc să recolteze cantităţi mari de cartofi, dar nu au spaţiu mare de plantare, un grădinar american a dezvăluit pe internet invenţia are îl ajută să scoată aproape 90 de kilograme de pe un singur metru pătrat cultivat. Aţi ghicit: este vorba de cultivarea pe înălţime, iar sistemul necesită un pic de muncă, pricepere şi…lemn uşor, precum cel de conifere.

Pentru a pune în aplicarea sistemul intensiv de cultivare a cartofilor în grădină, aveţi nevoie de :

– cartofi de sămânţă (pentru grădină)

– 24 de scândurele cu lungimea de un metru şi lăţimea de cel mult 20 de centimetri

– Patru stâlpi mai subţiri de lemn cu o înălţime de 1,2 metri

– Cuie sau şuruburi pentru fixarea lemnului

Începeţi prin a construi ”baza” mini-culturii suspendate de cartofi, plasând în colţuri şi fixând cei patru stâlpi pe care să se ridice construcţia artizanală.

Pregătiţi apoi pământul pentru cultivare, având grijă să urmăriţi compoziţia solului şi care sunt deficienţele ce trebuie acoperite pentru ca planta să primească toţi nutrienţii de care are nevoie.

Plasaţi lădiţa construită deasupra pământului săpat, apoi completaţi cu sol fertil înainte de a sădi tuberculii, afundându-i la 10 centimetri, având grijă să rămână vizibili şi la suprafaţă.

Când plăntuţa ajunge să aibă o înălţime de circa 30 de centimetri, mai prindeţi un rând de scândure pe stâlpii de susţinere şi completaţi cu pământ, având grijă să nu acoperiţi tulpina în întregime. Repetaţi în timp cu restul scândurilor, ajungând astfel, la 6 ”etaje”.

Recoltarea cartofilor se face tot treptat. Desprindeţi cu atenţie primul strat de scânduri, cel de la bază, şi culegeţi cu grijă turberculii. Data următoare când aveţi nevoie de cartofi, continuaţi cu al doilea strat de jos şi tot aşa până la epuizarea recoltei.

Potrivit grădinarului american care a postat pe internet invenţia sa, de pe o suprafaţă de 0,4 metri pătraţi (echivalentul a 4 square feet – engl.) se pot recolta chiar şi 45 de kilograme (100 de pounds/livre) de cartofi într-un an. Adaptând proporţiile la o cutie cu o suprafaţă de un metru pătrat, rezultă că se pot obţine până la 100 de kilograme. Cantitatea este una impresionantă, iar dacă vă apucaţi de implementat această idee, daţi-ne un semn să ne spuneţi ce cantitate aţi reuşit să recoltaţi dumneavoastră!

*Notă: sistemul poate fi implementat şi cu cauciucuri suprapuse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata