Sonda spaţială Rosetta se apropie de obiectivul misiunii sale: întâlnirea cu cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenkoson

Sonda europeană Rosetta, care a parcurs peste 6 miliarde de kilometri în spațiu și care a fost lansată în urmă cu zece ani, se apropie de sfârșitul misiunii sale: înscrierea pe orbita cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenkoson, informează duminică AFP.

Rosetta va ajunge la destinație la 6 august și se va afla la o distanță de doar 100 de kilomtri de cometa căreia va încerca să-i descifreze secretele. Miza este de a înțelege mai bine evoluția sistemului solar, de la geneza acestuia. Niciun vehicul spațial, înainte de Rosetta, nu s-a mai înscris pe orbita unei comete.

La 100 de kilometri, „faza de apropiere s-a terminat”, a declarat AFP, Sylvain Lodiot, responsabil al operațiunilor de zbor din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA). Înainte de setarea sondei spațiale pe modul „hibernare”, în iunie 2011, întrucât aceasta nu dispunea de lumină suficientă pentru alimentarea cu energie, oamenii de știință de la ESA au programat „trezirea” internă a Rosettei, în ianuarie 2014.

Cu ajutorul sondei Rosetta, ESA își propune să descifreze evoluția sistemului solar, de la geneza acestuia, prin intermediul analizării cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, pe care o va întâlni în cursul săptămânii, pentru a călători pe orbita acestei, până la sfârșitul anului 2015.

„Vom fi foarte ocupați în lunile următoare, în vederea pregătirii sondei și a instrumentelor sale, pentru provocările operaționale pe care le presupune studierea prelungită și în profunzime a unei comete despre care, pentru moment, nu știm decât foarte puțin”, a precizat responsabilul cu operațiunile misiunii.

Această misiune de „arheologie spațială” și-a luat numele de la Rosetta (un fragment dintr-o stelă egipteană), piatra care l-a inspirat pe Champollion să descifreze hieroglifele egiptene, la începutul secolului al XIX-lea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata