S&P a retrogradat Rusia, din cauza perspectivelor slabe de creștere a economiei şi a conflictului cu Ucraina

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a revizuit în scădere, de la ‘BBB’ la ‘BBB minus’, ratingul de credit al Rusiei pe termen lung, cu perspectivă negativă, şi a avertizat că ar putea retrograda din noul calificativul, dacă se deteriorează ritmul de creştere al economiei şi Europa va aplica sancţiuni mai extinse în urma conflictului cu Ucraina, transmite Bloomberg.

‘Situaţia geopolitică tensionată din Rusia şi Ucraina ar putea duce la ieşiri suplimentare de capital, intern şi extern, din economia rusă şi va înrăutăţi şi mai mult perspectivele slabe de creştere’, se arată în comunicatul S&P.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a plasat ratingul Rusiei sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, în timp ce Fitch Ratings a revizuit în scădere, la negativă, perspectiva ratingului atribuit Rusiei.

S&P a avertizat ar putea retrograda din nou ratingul Rusiei ‘dacă vor fi impuse sancţiuni mai dure şi dacă poziţia externă a ţării va slăbi semnificativ‘.

Economia Rusiei s-a contractat în primele trei luni ale acestui an, pe măsură ce incertitudinile cu privire la criza din Ucraina i-au determinat pe investitori să-şi scoată banii din Rusia, a anunţat recent ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev.

Aproximativ 70 de miliarde de dolari au ieşit din Rusia în primul trimestru al acestui an, mai mult decât pe ansamblul anului trecut, în timp ce Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a precizat Alexei Ulyukayev.

Acesta a subliniat că economia Rusiei este afectată de scăderea activităţii de investiţii, nu numai în sectorul de stat, dar şi din partea companiilor private. În primele trei luni ale acestui an, investiţiile de capital au scăzut cu 4,8% comparativ cu perioada similară din 2013.

În primul trimestru din 2014, comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul Rusiei a crescut cu 0,8%, sub estimările anterioare ale autorităţilor de la Moscova, care mizau pe un avans de 2,5%, graţie cheltuielilor de consum.

Criza din Ucraina vine într-un moment nepotrivit pentru economia Rusiei, care se confruntă cu probleme fundamentale. Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondială, care se bazează pe ipoteza unei agravări a crizei din Ucraina, ieşirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în acest an, provocând o contracţie a PIB de 1,8%.

SUA au avertizat Rusia cu privire la o invazie militară pe teritoriul Ucrainei, după ce, joi, armata rusă a lansat noi exerciţii în apropiere de frontiera ucraineană, ca răspuns la ofensiva declanşată de Kiev împotriva separatiştilor din sud-estul ţării.

‘O avansare în teritoriul ucrainean ar fi o greşeală gravă’, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, amintind că, din 17 aprilie, când au fost semnate acordurile de la Geneva, secretarul de stat american John Kerry a discutat de şase ori cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov în legătură cu măsurile privitoare la detensionarea situaţiei din Ucraina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata