Specialişti francezi au identificat 69 de factori de risc în apariţia cancerului de sân

Un organism public independent din Franța, HAS (Haute autorité de santé), a identificat 69 de factori de risc pentru apariția cancerului de sân, de la administrarea de contraceptive până la antecedentele din familie. Aceștia ajută la monitorizarea riscului apariției cancerului de sân în rândul femeilor mai tinere de 50 de ani, având în vedere că până acum screeningul a fost oferit numai celor trecute de această vârstă, scrie revista Science et Vie.

De asemenea, studiul HAS a permis să se facă lumină asupra factorilor de risc care nu meritau o atenție deosebită. Numeroase comportamente sau substanțe sunt într-adevar considerate ca fiind implicate în cancerul de sân, fără ca importanța lor să fie stabilită în mod clar, notează Science et Vie.

Conform analizei efectuate de HAS, acești factori se grupează în trei categorii:

1. factori care nu cresc riscul de a dezvolta cancer la sân: tabagismul, protezele de silicon, consumul de cafea, ceai, roșii, grapefruit.

2. factori pentru care nu există dovezi solide că au legătură cu cancerul de sân: mărimea sânilor, densitatea mamară crescută după menopauză, utilizarea sutienelor, deodorantul, munca în tura de noapte.

3. factori asociați unei ușoare creșteri a riscului de a dezvolta cancer de sân: consumul de alcool și de carne grasă, utilizarea de contraceptive hormonale, terapiile de substituție hormonală, neducerea sarcinii până la termen, sarcina la o vârstă târzie, diabet de tip 2, obezitate.

Pentru toți acești factori de risc, nu este nevoie de o monitorizare specifică, susține HAS.

În același timp, alăptarea (mai mult de un an, cumulat pentru toți copiii născuți de o mamă) și prima naștere înainte de vârsta de 30 de ani sunt factori modești de protecție pentru prevenirea acestei maladii, scrie publicația citată.

Pe de altă parte, HAS insistă asupra condițiilor de igienă recomandate în egală măsură pentru prevenirea diabetului și a maladiilor cardiovaculare, inclusiv activitatea fizică și o dietă echilibrată, ca factori de protecție împotriva apariției cancerului de sân, menționează Science et Vie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata