Spectacol astronomic magnific duminică seara, când cerul a fost luminat de o Super-Lună

Cea mai mare Lună plină din acest an a luminat cerul duminică seara, 10 august, fenomen ce coincide cu o ploaie de meteori într-unul dintre evenimentele cele mai spectaculoase din calendarul astronomic.

Luna nu a fost doar plină, ci s-a aflat și cel mai aproape de Pământ, rezultatul acestor două evenimente combinate producând o Super-Lună, cea mai mare și cea mai strălucitoare de pe tot parcursul anului și chiar din următorii 20 de ani, relatează The Telegraph.

Două zile mai târziu, perseidele, o ploaie de meteori, va ajunge la apogeu producând „mingi de foc la fel de luminoase ca Jupiter sau Venus”. Pe un cer întunecat și senin, pot fi văzuți peste 100 de meteori pe oră în al doilea weekend din luna august. Cu toate acestea, astronomii au avertizat că strălucirea Super-Lunii ar putea face dificil de văzut ploaia de meteori.

În general, fenomenul de Super-Lună apare relativ frecvent, în medie la fiecare 13 luni și 18 zile. Întâmplător, în această vară, se înregistrează o succesiune de trei astfel de fenomene la intervale scurte. Prima Lună plină a putut fi văzută la 12 iulie, iar o alta urmează să apară la 9 septembrie. Dar Super-Luna din 10 august promite să fie cea mai spectaculoasă, deoarece a fost la cel mai apropiat punct față de Pământ de pe tot parcursul anului, cunoscut sub numele de perigeu.

De fapt, satelitul pământului s-a aflat la perigeu cu 26 de minute înainte ca luna să ajungă în faza de Lună Plină, la ora 18:10 GMT, pe 10 august. Cele două fenomene nu se vor mai produce simultan până în 2034 — ceea ce face ca astrul să fie duminică cel mai strălucitor din următorii 20 de ani.

La perigeu, Luna este cu aproximativ 31.000 mile mai aproape decât atunci când este cel mai departe de Pământ și va fi cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât celelalte Luni Pline din timpul anului.

Expresia „Super-Lună”, inventată de astrologul american Richard Nolle în 1979, nu a fost recunoscută de comunitatea astronomică, care preferă termenul „perigeu-syzygy”, în care perigeul este punctul în care Luna se află cel mai aproape de Terra, iar syzygy corespunde unei alinieri a trei obiecte cerești, în acest caz Soare — Lună — Pământ, aliniere care produce o Lună plină, notează Euronews. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata