Spitalul de animale. Oamenii care îi vindecă pe bunii noştri prieteni

  • „Studenţii monitorizează un câine toată noaptea”

Tuturor animalelor care urmează să fie operate în clinică li se fac investigaţii complete: analize de sânge, consult radiologic şi cardiologic. Unele animale sunt internate. „Dacă e necesar (animalul – n.r.) rămâne internat peste noapte sau două-trei zile la terapie intensivă”, explică şefa clinicii, medicul Iuliana Ionaşcu, specialist în oftalmologie.

La clinică se fac mereu gărzi de noapte. O gardă de noapte este asigurată de un medic, alături de un doctorand şi de 4 studenţi. „Studenţii trag în seringă, schimbă bandaje, iau temperatura, monitorizează un câine toată noaptea”, spune Ionaşcu.

Cei mai mulţi pacienţi ai spitalului sunt câini şi pisici, dar pe la spital au trecut şi animale mai exotice, inclusiv un babuin: „Am avut hamsteri, şinşile, dihori. Șinşilele şi dihorii sunt la modă”. Spitalul colaborează cu ferme din judeţe precum Giurgiu sau Brăila, care îşi aduc aici animalele bolnave sau gestante: cai, ponei, capre sau oi.

„Am avut reptile, uneori nişte păsări exotice sau porumbei, guguştiuci. Am avut doi tigri de la Grădina Zoologică din Ploieşti. Erau două femele de aproximativ 6 luni cu o lipsă de calciu juvenilă, care s-a corectat după tratament”, povesteşte Adrian Comârzan, medic veterinar angajat în clinică la secţia de radiologie, unde specialiştii află dacă animalele au fracturi, modificări ale plămânilor sau lipsă de calciu.

 

  • Căţeii generoşi au donat sânge

La spital se fac şi intervenţii complexe precum îndepărtarea tumorilor, operaţii de cataractă sau inseminări artificiale.

„Avem un aparat unic în România, de hemodializă. Sunt multe insuficienţe renale, la căţei foarte tineri. La insuficienţă renală acută, o hemodializă salvează câinele”, spune Ionaşcu. Sângele animalului este scos şi trecut prin aparat, unde este curăţat. În total, pacientul trebuie să stea conectat la aparate 4 ore, iar procedura se repetă o dată la două zile sau de două ori pe săptămână.

Spitalul foloseşte un program care înregistrează toate examinările, toate secţiile pe la care a trecut un pacient, toate tratamentele primite şi evoluţia acestuia. Programul nu permite modificările, iar dacă cineva doreşte să pună un alt diagnostic, acesta va apărea ca o nouă examinare: „Nu poţi să ştergi nimic. Te obligă să fii foarte corect. Știi sigur cine a examinat, la ce oră şi ce tratament i-a dat”.

Spitalul are şi o bancă de sânge, alcătuită cu ajutorul proprietarilor care şi-au adus căţeii sănătoşi să doneze sânge. „Sunt proprietari care şi-au pierdut un căţel la un moment dat sau care au avut căţei cu babesioză (boală parazitară transmisă prin intermediul căpuşelor, care duce la anemie – n.r.). Sângele este folosit în timpul operaţiilor sau după babesioză, când anemia este severă”, spune şefa clinicii.

Când este nevoie, specialiştii spitalului vin noaptea la serviciu pentru a trata un animal sau se deplasează în diferite zone din ţară pentru a realiza operaţii în grădini zoologice sau la circ. Iuliana Ionaşcu a participat la operaţia leoaicei din Buhuşi, care suferea de cataractă şi de glaucom. Acum, leul duce o viaţă mult mai bună în Africa. În curând, clinica în care lucrează aproximativ 40 de oameni urmează să se doteze şi cu ambulanţe proprii.

În această vară, pentru scurt timp, spitalul va deveni şi un loc al distracţiei. Șefa clinicii şi-a propus să organizeze o întâlnire a shar pei-lor şi una a ciobăneştilor germani: „Sunt două zone în parc unde se pot juca. Putem face şi o chestie de obstacole”. Vor fi un fel de petreceri ale câinilor, desfăşurate în curtea Facultăţii de Medicină Veterinară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata