Sporturi mai puţin cunoscute: Air Hockey sau hochei de masă

Jocul de air hockey, cunoscut și ca hochei de masă, se practică, în mod obișnuit, între doi adversari. Pentru a juca air hockey este necesară o masă specială, două piese sub formă de sombrero cu rol de crosă și un puc.

Masa de air-hockey este dreptunghiulară, dimensiunile obișnuite fiind de 182 x 92 cm. Este fabricată din lemn sau metal și are o suprafață din plastic, cu aer dedesubt, pentru a reduce forța de frecare a pucului și pentru a mări viteza jocului. De aici și numele sportului, air hockey. Suprafața este atent mărginită de laturi înalte, în așa fel încât piesele să nu zboare de pe suprafața de joc. Pe cele două laturi sunt decupate două porți simetrice, față în față.

Pucurile sunt făcute din plăci de policarbonat Lexan. Există și mese de 4 jucători, dar nu sunt folosite în competiții. De altfel, există și mese lipsite de mecanismul ce produce aerul, sportul practicat în acest fel nemaifiind, propriu-zis, air hockey, însă ceva foarte asemănător. Avantajul acestora este că sunt mai ieftine, însă jocul nu mai are aceeași atracție din cauza ritmului scăzut. O altă posibilitate este folosirea unui puc ce are încorporat un sistem de aer ce îi permite patinarea pe suprafața mesei, însă dezavantajul în acest caz este că acestea se strică relativ repede.

În funcție de traiectoria imprimată pucului, cele mai populare lovituri în air hockey sunt „centru”, „diamant”, „diagonală” și „L”.

Hocheiul de masă a fost inventat în 1969 de trei ingineri angajați la Brunswick Billiards, anume Phil Crossman, Bob Kenrick, and Brad Baldwin. Jocul a devenit un succes instantaneu, pe la jumătatea anilor ’70 apărând primele turnee profesioniste. În Houston s-a înființat, în aceeași perioadă, și o asociație profesionistă de air hockey, care organiza competiții în special la nivel universitar. În 1975, la inițiativa lui Phillip Arnold a luat ființă Asociația Americană de Hochei de Masă, al cărei scop primordial a fost să fixeze reguli universale de joc. În prezent, asociația are membri în toate colțurile lumii, din SUA până în Spania și din Rusia până în Cehia.

Primul Campionat Mondial de Air Hockey s-a desfășurat în 1978 și primele patru ediții au fost câștigate de americanul Jesse Douty. În 2013 tot un american a ieșit învingător, Danny Hynes. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata