SPORTURI MAI PUŢIN CUNOSCUTE: Căratul nevestei

Căratul nevestei (numit ”wife-carrying” în limba engleză și ”eukonkanto” în finlandeză) este un sport apărut în Finlanda. Văzut de mulți ca fiind mai degrabă o glumă și un prilej de distracție, el este luat în serios de practicanții săi, care insistă asupra faptului că această activitate fizică este una extrem de solicitantă, care testează, uneori la limită, rezistența și forța fizică a sportivilor.

După cum indică numele sportului, cursele de căratul nevestei presupun ca bărbații să parcurgă un traseu cu obstacole ținând, realmente, în cârcă o femeie. Totuși, denumirea nu este extrem de precisă, căci doamna sau domnișoara nu este obligatoriu să fie nevasta competitorului.

Legendele create în jurul originii acestei practici, devenită între timp disciplină sportivă, îl au ca personaj principal pe un anume Herkko Rosvo-Ronkainen. Acesta ar fi fost un tâlhar din Finlanda sfârșitul anilor 1800, care se ascundea, împreună cu acoliții săi, în pădurile din preajma satelor. Există cel puțin două variante legate de apariția sportului ”căratul nevestei”. Conform uneia dintre ele, Rosvo-Ronkainen și banda sa furau hrana și chiar femeile din satele prădate, pe care le cărau în pădure în cârcă. O altă posibilitate este ca Rosvo-Ronkainen să fi avut ideea de a-și antrena acoliții punându-i să alerge pe terenul accidentat ducând în spate saci cu greutăți, antrenament care s-a dovedit eficient în dezvoltarea agilității și musculaturii. De aici și până la actualul sport al căratului nevestei nu ar mai fi fost decât un pas.

Cert este că în afară de patria căratului nevestei, Finlanda, sportul a ajuns să fie practicat și în Australia, SUA, Hong Kong, Estonia etc. De altfel, disciplina beneficiază de un întreg capitol în faimoasa Carte a Recordurilor (Guinness Book of Records).

Inițial, traseul pe care se concura era unul accidentat, pietros, cu trunchiuri tăiate de copaci și garduri. În prezent, el este ceva mai prietenos cu concurenții și coechipierele lor. Pietrele au fost înlocuite cu nisip, iar anumite zone de pe traseu conțin bazine umplute cu apă, de adâncime mică. Gardurile au fost păstrate. Conform Comitetului Internațional al Competițiilor de Căratul nevestei, regulile oficiale sunt: lungimea traseului este de 253.5 metri; bazinul are adâncimea de un metru; femeia cărată în spate trebuie să aibă peste 17 ani și greutatea de minim 49 kilograme, iar dacă aceasta cântărește mai puțin, atunci trebuie să țină în mâini greutăți; singurul echipament acceptat este o centură pentru participant și o cască pentru partenera sa de concurs; doar două echipe sau perechi pot parcurge simultan traseul. Câștigătoare este echipa ce termina prima cursa.

Campionatul Mondial de Căratul nevestei se ține anual în Sonkajarvi, Finlanda, începând cu 1992. Premiul este acordat în bere, numărul de litri fiind identic cu numărul de kilograme al nevestei cărate. Campionii absoluți ai ultimelor cinci ediții sunt finlandezii Taisto Miettinen și Kristiina Haapanen. Un nume respectat în acest sport este cel al estonianului Madis Uusorg, campion, cu diverse partenere, de șapte ori. Campionatul Australiei de Căratul nevestei are loc din 2005.

Anul acesta, Campionatul Mondial este programat la Sonkajarvi între zilele de 4 și 5 iulie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata