Sporturi mai puţin cunoscute: Curling-ul sau şahul pe gheaţă

Curling-ul poate părea pentru necunoscători un joc tare ciudat, cu un nume care – în limba română (a bucla, a încreţi) – sună şi mai ciudat. Chiar dacă faci un efort să înţelegi „terenul de joc”, cu toate liniile şi cercurile, nu reuşeşti prea uşor să îţi faci o idee despre acest joc. Pare mai degrabă un biliard pe gheaţă sau o tablă gigantică de darts.

Curling-ul, născut în Scoţia în prima jumătate a secolului al XVI-lea, se juca pe iazurile îngheţate, utilizând pietre simple. Prima dovadă scrisă despre curling apare în 1511. Secvenţe din acest sport au fost observate şi în picturile artistului flamand Pieter Bruegel. Câteva modificări importante în ceea ce priveşte pietrele de joc s-au făcut în secolul al XVIII-lea, tot în această perioadă jocul devenind foarte popular şi în America de Nord, unde a fost introdus de către emigranţi. În concordanţă cu spiritul anglo-saxon, curling-ul a fost mereu caracterizat de spiritul de fair-play, de eleganţă şi de control.

Pasionaţii de curling au simţit ulterior nevoia de a se organiza în cluburi: astfel, primul club oficial, „Curlers of Kilsit” a fost fondat în 1716, la Stirlingshire. Crearea în 1838 a „Royal Caledonian Club” a însemnat şi standardizarea regulilor de joc şi a echipamentului folosit. Ulterior, în 1957, în Scoţia, a fost manifestat pentru prima dată interesul pentru crearea unei federaţii internaţionale. Au urmat o serie de cluburi importante înfiinţate în SUA, Elveţia, Franţa, Germania, în perioada 1961-1967.

Ca să înţelegi ce-i cu pista de joc, ar fi bine să afli care sunt principiile de bază în curling. Pentru că în curling strategia joacă un rol deosebit de important, de multe ori curling-ul e denumit „şah pe gheaţă”.

Curling-ul este un sport de echipă, care se desfăşoară pe o pistă îngheţată. Scopul jocului este de a pune în mişcare blocuri de piatră de 19,96 kg, prevăzute cu mâner, şi de a le direcţiona cât mai aproape de centrul ţintei desenate pe gheaţă, denumită „casa„. Fiecare echipă este compusă din patru jucători.

Liderul este cel care execută prima lovitură, secundul este specializat în eliminarea pietrelor adversarilor aflate pe pistă, cel de-al treilea este cel care îşi asumă „mişcările înşelătoare”, în timp ce al patrulea echipier („the skip”) este şi cel mai experimentat, care stabileşte tactica, îşi avertizează coechipierii la fiecare lovitură şi care execută ultima lansare. Lansările pietrelor se efectuează cu respectarea liniilor şi marcajelor trasate cu acest scop.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata