Sporturi mai puţin cunoscute: Scufundarea liberă

Scufundarea liberă sau în apnee, efectuată prin ținerea respirației fără un aparat autonom de respirat sub apă, reprezintă cea mai veche modalitate de scufundare. Cuvântul apnee provine din limba greacă – apneiu (a = fără, pneiu = a respira).

În antichitate apar primele mărturii ale scufundătorilor de perle și bureți. În urmă cu 6000 de ani, scufundătorii babilonieni furnizau meșterilor artizani sideful pentru frizele ornamentale. În sec. V î.Hr. Scyllos din Sion și fiica sa Cyana se scufundă pentru a tăia ancorele navelor regelui Persiei, Xerxe.

În anul 415 î.Hr. scufundătorii greci atacă sub apă și distrug barajele submarine la Siracuza. În sec. IV î.Hr. scrierile lui Aristotel, respectiv Istoria animalelor, Oppian Haleuticele, Eschil Rugătoarele și ale lui Pliniu — Istoria naturală cuprind referiri la viața și munca pescuitorilor de bureți de mare. În secolul VI d.Hr. se fac primele referiri despre ama, pescuitoarele de perle din Japonia și Hae-Nyo din Coreea.

Pescuitorii de perle și de mărgean din antichitate își puneau bucăți de bureți îmbibați cu ulei peste urechi, clești pentru strângerea nărilor confecționați din carapace de broască țestoasă și se scufundau legați cu o parâmă cu greutate. În perioadele care au urmat, scufundarea liberă a continuat să fie practicată atât pentru recoltarea de bureți, mărgean și perle, cât și în scopuri militare.

În anul 1913 este semnalată prima înregistrare oficială a unei scufundări libere realizată de către Georgios Statti Hagge, un pescuitor de bureți grec. Acesta s-a scufundat la adâncimea de 76 m pentru a recupera ancora cuirasatului Regina Margherita lângă insula Karpathos, în Grecia.

În funcție de capacitatea pulmonară, antrenament, vârstă, adâncimea maximă a scufundării în apnee poate fi destul de mare. Scufundarea liberă a căpătat în ultimul timp o amploare fără precedent, datorită în primul rând dezvoltării impetuoase a echipamentului de scufundare specific.

Practica acestui sport se dovedește a fi foarte utilă, contribuind la crearea unei forme fizice deosebite, la călirea organismului, dobândirea unor calități speciale cum ar fi: rezistența la oboseală, îndemânarea, perseverența, voința fermă, curajul, prudența, calmul, luciditatea, promptitudinea. Scufundarea liberă se învață în cadrul cursurilor specializate ale diferitelor organizații și asociații de profil și practicată în mod rațional. În cadrul cursurilor sunt însușite noțiuni teoretice asupra mediului acvatic, fizica și fiziologia scufundării în apnee, echipamentul specific și utilizarea acestuia.

Cele mai cunoscute activități de scufundare în apnee sunt explorarea, vânătoare subacvatică, fotografia subacvatică, iar recent au fost incluse în cadrul asociațiilor și organizațiilor specializate activități noi cum ar fi rugby subacvatic, hochei subacvatic și tir subacvatic.

Scufundarea în apnee produce modificări importante în organism. Apneea prin oprirea voluntară a respirației produce modificări ale compoziției și volumului de gaz intrapulmonar, ale schimbului alveolo-capilar, nivelului de oxigen și dioxid de carbon dizolvat în sânge.

La acestea se adaugă efectele mediului ambiant (presiunea exterioară și temperatura apei). Durata apneii depinde de capacitatea fizică și psihică a scufundătorului, antrenament și de procentul de oxigen din plămâni la începutul apneii. Hiperventilația, prin efectuarea de mai multe inspirații profunde, se reduce nivelul de dioxid de carbon din plămâni, întârziindu-se apariția reflexului respirator (nevoia de respirație), mărindu-se astfel durata apneii.

Scufundarea liberă în cadrul competițiilor cuprinde mai multe discipline care se desfășoară în bazin sau în apă deschisă (lac sau mare) și este organizată și asistată de către AIDA International (Association Internationale pour le Developpement de l’Apnee). AIDA este Federația Internațională pentru Scufundări în Apnee, înființată în anul 1992. Începând cu 1993, AIDA International a oficiat 230 recorduri mondiale de gen.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata