SPORTURI MAI PUŢIN CUNOSCUTE: Softball

„Softball”-ul este un sport de echipă, o variantă, mai nouă, a basseball-ului, jucat cu o minge mai mare, pe un teren mai mic. Regulile sunt aceleași ca și la baseball. Se joacă între două echipe a câte nouă membri.

Există patru baze, numerotate în sens invers acelor de ceasornic: prima, a doua, a treia și cea de-a patra bază (o dală pentagonală de cauciuc numită „home plate”). Cele patru baze formează un pătrat numit „diamant”, ce reprezintă terenul principal și care este situat în colțul unui spațiu suplimentar de joc.

Suprafața de joc este împărțită în două mari zone: terenul interior („infield”), ce include cele patru baze, dincolo de cele două laturi adiacente ale „diamantului” aflându-se terenul exterior („outfield”).

Echipamentul necesar în softball include o minge, o bâtă (din metal sau din lemn), mănuși, uniforme și echipament de protecție.

Obiectivul jocului este ca o echipă să înscrie mai multe puncte decât cealaltă echipă. În acest scop, mingea (o sferă cam de dimensiunea unei mingi de tenis, confecționată din material ușor, acoperit cu piele sau material sintetic) este aruncată de un jucător defensiv („pitcher”) spre un prinzător („catcher”). Un jucător ofensiv („batter”) încearcă să lovească această minge cu o bâtă rotundă, netedă, înainte ca prinzătorul să o poată intercepta.

Scorul se realizează de către „batter”, care, dacă reușește să lovească mingea cu bastonul și să o trimită cât mai departe, se poate angaja în alergare pentru a parcurge prima latură (bază), sau chiar toate laturile, succesiv, fără oprire, realizând astfel o revenire acasă („home run”).

Jocul se desfășoară sub supravegherea unuia sau mai multor arbitri („umpires”).

În funcție de ligă, reguli, și de tipul de softball, un joc poate avea de la 3 până la 9 reprize („innings”). Totuși, de cele mai multe ori un meci de softball durează 7 reprize.

Principalele deosebiri față de baseball, pentru a putea fi practicat mai ușor de femei, dar și de bărbați mai vârstnici, constau în dimensiunile mai reduse ale terenului, caracteristicile mingii (acestea sunt mai mari decât cele din baseball), precum și în stilul diferit al lansatorului („pitcher”), care aruncă mingea nu de sus, ci de jos, așadar cu viteză redusă. În ciuda numelui jocului („softball” — „minge moale”), mingea de softball nu este moale, fiind, de fapt, la fel de tare ca o minge de baseball.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata