SPORTURI MAI PUŢIN CUNOSCUTE: Speedcubing

Speedcubing-ul sau speedsolving-ul este un sport al minții, un hobby, ce are drept scop aranjarea cubului Rubik și a puzzle-urilor mecanice într-un timp cât mai scurt. Pentru rezolvarea jocului, printr-o succesiune de mișcări, un cub „amestecat” trebuie să se transforme într-unul care să aibă fiecare din cele șase fețe ale sale de câte o culoare.

„Cubul Rubik” a fost inventat de sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Erno Rubik. Numit de către inventatorul său ”Cubul Magic”, acesta a fost redenumit, în 1980, de compania Ideal Toys, ”Cubul lui Rubik”.

Un cub Rubik clasic, este format din 26 de cuburi în miniatură, care, datorită unui mecanism de pivoți, aflat în centru, se pot roti și, astfel, amesteca. Fiecare din cele șase fețe ale cubului, împărțită în nouă cuburi mici, trebuie să aibă, la final, o singură culoare (în mod tradițional, alb, galben, portocaliu, roșu, albastru și verde). Astăzi, pornind de la cubul Rubik 3x3x3, gama acestui tip de puzzle-uri s-a extins și include cuburi cu mai multe straturi, dar și puzzle-uri mecanice cu diverse forme.

Cubul poate fi rezolvat prin mai multe metode, printre care (și cea mai populară) metoda „nivel cu nivel” (se rezolvă un nivel, cel de sus, apoi cel median, și în cele din urmă și cel de la bază), sau cea numită „mai întâi colțurile” (constă în poziționarea corectă a celor patru colțuri de pe fiecare față).

După lansarea lui pe piață în 1977, a devenit foarte popular în Ungaria, apoi, după 1980 în întreaga lume, când au apărut primele concursuri de rezolvare a puzzle-ului.

Primul campionat mondial organizat de Guinness Book of World Records s-a ținut la München, la 13 martie 1981. Câștigătorul, cu un record de 38 de secunde a fost un localnic, Jury Froeschl.

La 5 iunie 1982, la Budapesta s-a desfășurat primul campionat mondial de cub Rubik. Concursul a fost câștigat de Minh Thai, un vietnamez de 16 ani din Los Angeles, care a rezolvat jocul în 22,95 secunde.

După 1983, interesul față de acest joc a scăzut, pentru ca la începutul anilor 2000, datorită apariției Internetului și a site-urilor dedicate, cubul să revină în atenția publicului.

La douăzeci de ani de la primul campionat mondial, a fost organizat Dutch Open 2002, primul dintr-un nou val de evenimente dedicate speedcubing-ului, care include concursuri naționale și internaționale regulate. De la Campionatul Mondial din 2003, care a marcat revenirea acestui hobby, popularitatea cubului lui Rubik a crescut, în prezent fiind organizate competiții de acest gen peste tot în lume (cu diferite probe, de viteză, de rezolvare cu ochii închiși, cu o singură mână, sau cu picioarele). Campionatele mondiale de profil au loc o dată la doi ani. Cel mai recent s-a desfășurat în perioada 26-28 iulie 2013, în Las Vegas, Nevada, și a fost câștigat de un ”speedcuber” australian, de 17 ani, Feliks Zemdegs.

Rezultatele concursurilor sunt centralizate, la nivel mondial, de World Cube Association (WCA). Organizația, fondată în 2003 de olandezul Ron van Bruchem (lui îi este atribuită și denumirea de ”speedcubing”), alături de americanul Tyson Mao (SUA), guvernează toate competițiile de puzzle-uri cunoscute ca Rubik, reglementează desfășurarea acestora și, totodată, ține clasamentele fiecărei țări. Competițiile sunt accesibile tuturor, nu există nici o restricție. În 2004, WCA a impus utilizarea unui dispozitiv special de cronometrare numit ”stackmat”.

Primul concurs oficial din țară dedicat pasionaților de cubul lui Rubik a fost organizat la 3 iulie 2010, la Cluj-Napoca, reunind peste 40 de concurenți, de toate vârstele, din România, Ungaria și Franța. Cele mai dificile probe au fost acelea de a rezolva fețele celebrului cub cu ochii închiși sau cu o singură mână. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata