SPORTURI MAI PUŢIN CUNOSCUTE: SUP

Stand up paddle boarding, în traducere aproximativă ”vâslitul pe placă, în picioare”, cunoscut și sub numele de stand up paddle surfing sau, mai simplu, SUP, este un sport individual nautic.

Adepții SUP stau în picioare pe placă și se folosesc de o padelă pentru a se deplasa pe suprafața apei. Spre deosebire de placa de surf, cea de SUP are dimensiuni mai mari și este mai stabilă, pentru a-ți permite să stai în picioare pe ea. Lungimea plăcii se încadrează, de regulă, între 2.7 m și 3.6 m. Materialele din care este fabricată, de asemenea diferă, în funcție de locul unde urmează să fie folosite: pe apele de munte, pe lac sau pe valurile mării. Este indicat ca practicantul să dețină o vestă flotantă și, în funcție de gradul de dificultate al traseului ales, o cască de protecție.

Cea mai răspândită opinie legată de originea SUP este că acest sport a apărut în Hawaii. Adepții acestei teorii aduc în sprijinul lor o filmare din anul 1939, care îl înfățișează pe campionul olimpic la înot, hawaianul Duke Kahanamoku, practicând SUP.

De cealaltă parte, australianul Nick Caroll, specialist în istoria surfingului, susține că această disciplină sportivă ar fi fost inventată în statul australian New South Wales în jurul anului 1912. Ideea de a realiza o placă de SUP i-ar fi venit unui australian care, deranjat de faptul că micul canoe cu care încerca să înfrunte valurile, stând în picioare, se umplea repede de apă, a conceput un fel de placă de surfing, dar care să îi permită să stea în picioare.

Cert este însă că SUP a început să devină un sport popular din anul 2005. O influență importantă în acest sens au avut și campionii de surfing Laird Hamilton și Dave Kalama. Prima placă modernă de SUP a fost creată de Jimmy Lewis și numită The All Around.

Prima revistă dedicată sportului SUP a fost fondată în 2007, numărul de debut văzând lumina tiparului în luna martie 2008. Redacția ei este situată în statul american Maine și coordonată de Clay Feeter și Joyce Bilodeau.

La 8 august 2007, s-a desfășurat prima întrecere de SUP, pe Lacul Tahoe din California. Competiția a strâns la start 34 de sportivi, iar evenimentul s-a transformat în anii următori în festivalul ”Ta-Hoe Nalu Paddle”.

O altă premieră legată de SUP a avut loc în zilele de 13 și 14 septembrie 2012, la Turtle Bay Resort, în Hawaii. Acolo s-a desfășurat primul campionat mondial de SUP, numit Standup World Series. Întrecerea a fost câștigată de surferul localnic Kai Lenny, care avea, la momentul victoriei, vârsta de 19 ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata