Spurny (BCR): Leul se va prăbuşi ca Rocky în runda întâi, la începutul filmului, dacă se aprobă conversia la cursul istoric

Aplicarea legii privind conversia creditelor în valută ale populației la cursul istoric ar determina scăderea monedei naționale cu 20% și ar genera pierderi companiilor de 20% la facturile încasate, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 – 10 miliarde de euro, a declarat vineri Tomas Spurny, președintele executiv al Băncii Comercial Române.

Reprezentantul BCR consideră că în aceste condiții s-ar pune în mare dificultate funcționarea sistemului.

„Săptămâna viitoare, chiar în această clădire (n.r. Palatul Parlamentului) s-ar putea să avem un vot pe o lege privind conversia creditelor în valută la cursul istoric. (…) Dacă asta se întâmplă, dacă o lege va permite o astfel de conversie, moneda locală se va prăbuși precum celebrul boxer Roky în prima rundă a meciului, la începutul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 — 10 miliarde de euro”, a spus oficialul BCR.

El a precizat că, în acest moment, la nivelul sistemului bancar, portofoliul de credite în valută acordate persoanelor fizice se ridică la 45 de miliarde de euro, iar convertirea acestor credite în lei la cursul istoric ar presupune refinanțarea acestor credite, ceea ce ar duce la deprecierea accelerată a monedei naționale.

„Nu sunt susținător al creditării în valută, nu am fost niciodată ca bancher, și nu am dat niciodată un credit în monedă străină unui client în banca pe care am condus-o. Am stopat acordarea creditelor în valută pentru populație la BCR în septembrie 2012”, a mai spus Spurny.

Oficialul BCR a adăugat că deprecierea monedei cu 20% va genera, imediat, pierderi companiilor în același procent la facturile încasate, dar și din faptul că 70% din datoriile firmelor din România sunt denominate în euro.

El a mai spus că, în Ungaria, deși măsura luată de autorități nu a fost la fel de dură, moneda națională a pierdut 20% din valoare, economia nu a crescut, iar statul va avea dificultăți în următorii cinci ani pentru a convinge populația că există democrație, creștere sustenabilă și că există o convergență reală către standardul de viață din Uniunea Europeană.

„Dacă vrem să eliminăm acest risc trebuie să avem o altă platformă de discuții în următorii 2 — 3 ani, dar dacă vrem să facem asta săptămâna viitoare vom avea turbulențe serioase în mediul economic din România”, a mai spus președintele executiv al BCR.

Tomas Spurny a adăugat că, în acest moment, nivelul creditelor neperformante din România se ridică la 20%, iar acest aspect trebuie rezolvat de bănci, prin vânzarea acestor portofolii, pentru a se putea concentra pe activitatea de bază.

„Atâta timp cât băncile din România au 20% credite neperformante în bilanțuri, nu va fi creștere, pentru că băncile nu vor face nimic decât să se lupte cu această problemă. Cred că anul acesta, procentul va scădea semnificativ pentru ca, în final, băncile să rezolve problema”, a mai spus reprezentantul BCR. El a precizat că sectorul bancar din România este bine capitalizat, astfel încât chiar dacă băncile nu ar recupera niciun ban din creditele neperformante, efortul ar fi mai ușor de suportat decât conversia creditelor la cursul istoric. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. roman spune

    Etica partea necunoscuta de sistemul bancar. Vor sa creasca numarul de clienti care apeleaza la ei, cum vor face asta in urmatorii ani. Oamenii au inceput sa evite sau sa limiteze la minim acest contact. Si inteleg ca se intentioneaza sa devina un loc obligatoriu pe unde sa treci, s-ar putea obtine chiar opusul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata