Standard&Poor’s plăteşte 1,5 miliarde de dolari pentru a scăpa de acuzaţiile de supraevaluare a obligaţiunilor ipotecare

Agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s a acceptat marți să plătească autorităților americane suma de 1,37 miliarde de dolari pentru că i-a indus în eroare pe investitori cu privire la calitatea obligațiunilor ipotecare de tip ‘subprime’ care s-au aflat la originea crizei financiare mondiale, transmite AFP.

Acest acord, care permite Standard&Poor’s să evite un proces, este însoțit de un acord amiabil separat convenit de agenția de rating cu un fond de pensii din California, Calipers, care va primi de la S&P suma de 125 milioane de dolari din același motive ca și autoritățile americane.

În urma acestui acord se pune capăt unei acțiuni juridice demarate de Procurorul general al SUA și 19 state americane plus Districtul Columbia. Guvernul american susține că, în cunoștință de cauză, S&P i-a indus în eroare pe investitori prin acordarea unor ratinguri de top (AAA) unor obligațiuni ipotecare de tip junk. Aceste ratinguri s-au dovedit a fi incorecte atunci când piața imobiliară a intrat în colaps ceea ce a alimentat criza financiară globală.

Înțelegerea de 1,37 miliarde de dolari convenită cu Departamentul american al Justiției reprezintă cea mai mare sumă plătită vreodată de o firmă de rating pentru a scăpa de acuzațiile privind supraevaluarea obligațiunilor ipotecare înainte de criză. Spre deosebire de marile bănci de pe Wall Street, care au plătit peste 100 de miliarde de dolari pentru a pune capăt proceselor vizând practicile incorecte de dinaintea crizei, marile firme de rating au fost scutite până acum de litigii și investigații în dosarul subprime. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata