Starul R&B american Prince a încetat din viaţă

Cântăreţul american Prince, decedat joi, 21 aprilie, la 57 de ani în apropiere de Minneapolis (Minnesota, nord), a fost găsit în stare de inconştienţă într-un lift al studiourilor de înregistrare situate în reşedinţa sa, a informat şeriful comitatului Carver.

”Confirm, cu profund regret, că legendarul interpret Prince Roger Nelson a murit la reşedinţa sa din Paisley Park în această dimineaţă”, a afirmat reprezentanta sa, Yvette Noel-Schure.

Când poliţia şi serviciile medicale de urgenţă au sosit la faţa locului după un apel telefonic, ”au găsit un bărbat adult inconştient în lift”, a precizat şeriful Jim Olson într-un comunicat, citat vineri de AFP.

Echipele de salvare au încercat resuscitarea, fără succes, a spus el.

Prince Rogers Nelson a fost declarat decedat la ora locală 10.07, a mai menţionat şeriful, adăugând că o anchetă este în curs de desfăşurare pentru a determina circumstanţele morţii.

Cântăreţul a fost dus de urgenţă la spital, vinerea trecută, pentru o gripă, după cum au scris mai multe publicaţii, adăugând că avionul său privat a procedat la o aterizare de urgenţă în Illinois, pe drumul spre Minneapolis la întoarcerea din Atlanta, unde cântăreţul susţinuse două concerte.

Artistul ar fi fost tratat pentru o supradoză de opiacee cu şase zile înainte de moartea sa, afirmă site-ul TMZ specializat în informaţii despre celebrităţi.

Autopsia va fi realizată în cursul zilei de vineri, a declarat un purtător de cuvânt al institutului de medicină legală din Midwest, Martha Weaver, precizând că rezultatele preliminare ar urma să fie disponibile în câteva zile, dar că analizele — mai ales toxicologice — ar putea dura mai multe săptămâni.

Prince anunţase luna trecută că urma să îşi publice memoriile.

Starul, pe numele său complet Prince Rogers Nelson, a suferit o urgenţă medicală la 15 aprilie, în timp ce se afla în avionul său privat, fiind nevoie ca piloţii să aterizeze imediat în Illinois. Prince a susţinut concertul pe care-l avea programat a doua zi şi şi-a asigurat fanii că se simte bine. Persoane din anturajul său au declarat pentru TMZ că starul suferea de gripă.

Înaintea acestei apariţii recente pe scenă, Prince şi-a anulat două concerte din motive medicale.

Prince şi-a lansat primul album, „For You”, în 1978 şi a devenit un superstar internaţional în 1982, cu LP-ul „1999”. În cariera sa a obţinut 7 premii Grammy, iar interpretarea sa din pauza Finalei Campionatului de Fotbal American Super Bowl din 2007 a fost caracterizată drept una dintre cele mai bune performanţe live din toate timpurile. Albumele sale s-au vândut în peste 100 de milioane de exemplare.

De asemenea, Prince este laureatul unui premiu Oscar pentru cea mai bună compoziţie originală cu hitul său „Purple Rain” în 1985.

Prince a fost căsătorit de două ori. Prima oară cu o dansatoare din formaţia sa, Mayte Garcia, de care a divorţat în 2000. Apoi s-a căsătorit cu Manuela Testolini, de care s-a despărţit în 2006.

Din anul 2004, numele lui Prince figurează în Rock ‘n’ Roll Hall of Fame. La finalul ceremoniei de atunci, el a oferit o interpretare memorabilă a piesei The Beatles „While My Guitar Gently Weeps”.

În cariera sa de excepţie, care se întinde pe mai mult de 37 de ani, muzicianul a înregistrat 20 de albume de studiou şi 4 albume live. De asemenea, a mai scos patru albume alături de formaţia sa, The New Power Generation.

***

De-a lungul carierei sale muzicale, Prince s-a remarcat prin variatele abordări muzicale, dar şi prin faptul că şi-a înfiinţat propria casă de înregistrări. Prince a lansat numeroase albume, care s-au vândut în milioane de exemplare, dar primul album remarcabil a fost „Dirty Mind” (1980).

În 1984, odată cu lansarea materialului „Purple Rain”, Prince începe să fie considerat un adevărat fenomen. Albumul „Purple Rain” s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în America, iar timp de 24 de săptămâni a ocupat locul întâi în topurile muzicale, potrivit site-ului bestmusic.ro.

„Around the World in a Day” (1985) reprezintă unul dintre materialele discografice în care se simte o schimbare a perspectivei muzicale a artistului. Au urmat şi alte albume, la fel de apreciate, precum „Parade” şi „Sing O” the Times” (1987). „Parade”, apărut în 1986, a abordat stilul rock din anii ’60, dar dintr-o perspectivă proprie artistului.

În 1989, Prince a realizat coloana sonoră a filmului „Batman”, iar acest moment a marcat o reîntoarcere în fruntea clasamentelor.

Un an mai târziu, apare „Graffiti Bridge”, care s-a dorit o continuare a lui „Purple Rain”. În 1991, Prince a pus bazele grupului The New Power Generation, iar primul album în această formulă s-a intitulat „Diamonds and Pearls”.

În 1992 a urmat materialul „The Love Symbol Album”, iar în 1994, din cauza neînţelegerilor cu casa de înregistrări Warner Bros, Prince a lansat independent „The Most Beautiful Girl in The World” (una dintre cele mai apreciate piese ale artistului).

După patru ani, în 1996, pentru a marca eliberarea de sub tutela celor de la Warner Bros, Prince a lansat albumul „Emancipation”, cu susţinerea EMI.

În perioada următoare, artistul a lansat şi alte albume, precum „Crystal Ball” (1998), „The New Master” (1999), „Vault: Old Friends 4 Sale” (1999), „Rave Un2 the Joy Fantastic” (2001), „Musicology” (2003), ”3121” (2006), ”Planet Earth” (2007), „Lotusflow3r / MPLSound” (2009) şi „20Ten” (2010).

Din filmografia artistului, amintim: ”Purple Rain” (1984), ”Under the Cherry Moon” (1986), ”Sign o’ the Times” (1987), ”Graffiti Bridge” (1990).

Prince a fost nominalizat de 33 de ori la Premiile Grammy şi a câştigat şapte premii. Două albume de ale sale — ”1999” şi ”Purple Rain” — au fost premiate cu Grammy Hall of Fame Award. Dintre premiile MTV Music Awards amintim: ”When Doves Cry” (1985), ”Raspberry Beret” (1986), ”Cream” (1992). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata