Statele UE au acordat în 2012 subvenţii pentru energie în valoare de 122 miliarde de euro

Statele UE au acordat subvenții în valoare de 122 de miliarde de euro pentru mixul lor de energie în 2012, o treime din aceste ajutoare fiind alocate pentru susținerea energiei regenerabile, relatează AFP, citând un studiu publicat luni de Comisia Europeană.

‘Este prima fotografie realizată vreodată a ajutoarelor de stat acordate în sectorul energiei’, a subliniat Marlene Holzner, purtătoare de cuvânt a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger.

Comisia a încredințat unui birou de studiu sarcina de a colecta date de la statele membre, a precizat ea.

Datele sunt din 2012 și raportul nu permite efectuarea unei comparații cu evoluția ajutoarelor din anii următori, a indicat ea. Studiul nu precizează nici cât din aceste ajutoare au avut efecte asupra facturilor, a adăugat Marlene Holzner.

Aproape 41 de miliarde de euro au fost acordate sub formă de ajutor de stat pentru energie regenerabilă: 14,7 miliarde de euro pentru energie solară, 11, 4 miliarde de euro pentru sectorul eolian terestru, 8,3 miliarde pentru biomasă și 5,1 miliarde pentru hidroenergie, conform acestor date.

Sectorul nuclear a obținut 6,9 miliarde de euro de subvenții publice, cel carbonifer 10,1 miliarde, iar cel al gazelor naturale 5,1 miliarde de euro. În schimb, ajutoarele pentru producția de energie din petrol sunt foarte scăzute.

Raportul precizează că Germania a alocat cele mai mari ajutoare de stat pentru energie, în valoare de 25,4 miliarde de euro, din care o mare parte destinată susținerii economiei de energie.

Celelalte state sunt mult în urmă, cu 13,2 miliarde Marea Britanie, 10,3 miliarde Italia și Spania și respectiv 7,2 miliarde de euro Franța. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata