Statele Unite au interzis oficial cercetările menite să facă agenţii patogeni mai periculoşi

Casa Albă a introdus, din motive de siguranță, un moratoriu asupra cercetărilor menite să facă agenții patogeni mai periculoși, conform unui blog al revistei Nature.

Astfel, agențiile guvernamentale nu vor mai finanța cercetările care încearcă să facă patogenii naturali mai transmisibili prin aer sau mai letali în organism. Cercetătorii care au fost deja finanțați pentru astfel de proiecte trebuie să întrerupă în mod voluntar lucrul.

Potrivit blogului citat, interdicția vizează în special cercetările care ar face mai puternice influenza, sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Însă cercetări despre tulpinile acestor virusuri care apar în mod natural vor fi în continuare finanțate.

Două organisme fără putere de reglementare, National Science Advisory Board for Biosecurity (NSABB) și National Research Council, sunt solicitate să evalueze riscurile acestei decizii, anunțate la 17 decembrie de Biroul Casei Albe pentru Politici pentru Știință și Tehnologie (Office of Science and Technology Policy, OSTP).

Este a doua oară, notează sursa citată, când astfel de cercetări sunt suspendate. În 2012, 39 de oameni de știință care lucrau în cercetări legate de influenza au fost de acord cu un moratoriu voluntar după publicarea a două documente care demonstrau că un virus gripal H5N1 mai puternic ar putea fi transmis între mamifere prin strănut. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata