Statuia din Slatina a Ecaterinei Teodoroiu, primul monument din ţară ridicat în memoria eroinei

O statuie din bronz a Ecaterinei Teodoroiu, în mărime naturală, amplasată în municipiul Slatina, în apropierea podului peste râul Olt, stă mărturie, de aproape 90 de ani, a recunoștinței și admirației pentru „eroina de la Jiu”.

Monumentul din Slatina este primul din țară ridicat în memoria Ecaterinei Teodoroiu, pentru realizarea lui fiind constituit, în anul 1920, un comitet de inițiativă sub patronajul Reginei Maria, a cărei prezență la inaugurare, în 1925, a fost considerată de primarul Slatinei de la acea vreme, I.A. Tomescu, drept ‘cel mai de seamă act al vieții acestui oraș’.

„Ecaterina Teodoroiu, într-o perioadă de cumpănă a istoriei noastre, a fost simbolul eroismului unei națiuni ce își căuta descătușarea, personaj de legendă ce întruchipa suferința unei țări. În anul 1920, sub patronajul Reginei Maria, s-a constituit un comitet de inițiativă pentru ridicarea monumentului Ecaterinei Teodoroiu. Acest organism funcționa la Craiova și își propunea ca scop principal strângerea de colecte bănești în vederea construirii monumentului.

Deși inițial se stabilise ca locul amplasării monumentului să fie în localitatea natală a eroinei, demersurile autorităților din județul Olt au avut un final fericit, Slatinei revenindu-i privilegiul de a avea la intrarea în oraș, dinspre Craiova, un monument al Ecaterinei Teodoroiu, după îndelungi dispute și cu orașele Craiova și Târgu Jiu”, arată dr. Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt.

Acesta menționează faptul că unul dintre „inițiatorii fervenți” ai ridicării monumentului în memoria sublocotenentului onorific Ecaterina Teodoroiu și ai eroilor Regimentului 43 Infanterie a fost locotenent-colonelul Nicolae Teodorescu, comandantul Regimentului 43 Infanterie, cu garnizoana la Slatina.

Monumentul Ecaterinei Teodoroiu este creația sculptorului Dimitrie Mățăuanu (1899 — 1929) și construcția lui a început în 1921.

Statuia de la Slatina a eroinei a fost inaugurată pe 31 mai 1925, festivitatea având loc în prezența Reginei Maria, care a fost întâmpinată cu pâine și sare, într-un oraș împodobit pentru această ocazie cu ghirlande de flori, steaguri, ramuri verzi.

„Ceremonia inaugurării monumentului Ecaterinei Teodoroiu, primul în țară ridicat în memoria eroinei, a constituit pentru locuitorii Slatinei și ai județului Olt un eveniment cultural și politic de importanță națională. La 30 mai 1925, ziarul ‘Gazeta Oltului’ publica un Apel la locuitorii acestor meleaguri pentru a fi prezenți în număr cât mai mare la ‘pioasa solemnitate’, având îndoita datorie de a omagia ‘Fecioara a căror fapte și vorbe a îmbărbătat un neam întreg’ și pentru a-și cinsti Regina ‘care a știut să aline multe dureri și al cărei suflet, ca o candelă a nădejdei și credinței, ne-a luminat cărările în timpurile de grea încercare'”, mai arată directorul Muzeului Județean Olt.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata