Statul Islamic: O ameninţare la adresa păcii şi securităţii globale?

Rapide și la scară largă, cuceririle militare ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak și Siria îngrozesc lumea. Statul Islamic profită de prăbușirea statelor din Orientul Mijlociu și contracarează strategia coaliției anti-jihadiste condusă de Statele Unite ale Americii. Statul Islamic este o mișcare agresivă, cu o identitate clară surpinzătoare, date fiind originile sale și faptul că aceasta este formată din voluntari din întreaga lume.

Mișcarea jihadistă Statul Islamic, care controlează în prezent o mare parte din nord-estul Siriei și nord-vestul Irakului, pare de asemenea hotărâtă și încrezătoare că regiunea din jurul său este confuză. În pofida denumirii sale, SI nu constituie nicidecum un stat nou, în condițiile în care gruparea și liderii săi resping ideea de frontieră.

Deși, inițial mișcarea Statul Islamic, cunoscută și sub acronimul în limba arabă Daesh, a fost doar o facțiune extremistă marginală, ea a devenit de-a lungul anilor cea mai puternică și cea mai de temut organizație teroristă din zonă. SI dispune de asemenea de toate mijloacele financiare și de armele necesare pentru a-și putea atinge scopurile religioase și pentru a conduce un război etnic în Siria și Irak.

De fapt, Statul Islamic este mult mai mult decât o organizație teroristă. Daesh este un stat terorist perfect structurat cu toate puterile pe care le presupune. Acest stat se bazează pe modul de organizare a foștilor militari ai regimului lui Saddam Hussein și mai ales pe fanatismul religios al liderului său, califul Abu Bakr al-Baghdadi, care este înconjurat de un Consiliu de război, de ‘miniștri’ și de guvernatori care administrează fiecare teritoriu cucerit.

Foarte puține lucruri se știu despre al-Baghdadi, însă, potrivit biografiei sale postată pe site-urile jihadiste în 2013, el ar fi obținut un doctorat în studii islamice de la o universitate din Bagdad.

De la începutul războiului civil din Siria în 2011, Statul Islamic a apărut ca o miliție puternică și însetată de sânge. În vara anului 2014, liderul său a proclamat crearea unui califat islamic (Al Dawla al-Islamiya) pentru a arăta mai clar că acest califat nu se limitează doar la Irak și Siria, ci vizează de asemenea și alte teritorii.

Gruparea este cunoscută pentru uciderea în masă a zeci de persoane, dar și pentru execuții publice, răstigniri și alte fapte sângeroase abominabile.

În 2014, un număr necunoscut de sirieni, mai mulți soldați libanezi, cel puțin 10 kurzi, doi jurnaliști americani, un american și doi britanici angajați ai unor agenții umanitare, au fost decapitați de grupare, iar înregistrări video cu decapitările au fost postate pe internet. Unele dintre aceste decapitări au fost se pare comise de un individ care vorbește limba engleză cu accent britanic și care apare în mai multe videoclipuri, fiind cunoscut sub pseudonimul de ‘Jihadi John’.

James Foley a fost primul jurnalist american decapitat de SI ca represalii pentru loviturile aeriene americane din Irak. Foley, care la 40 de ani era un reporter cu experiență, a fost răpit de bărbați înarmați în Siria în noiembrie 2012. Acestuia i-a urmat un alt jurnalist american, Steven Sotloff, care a lucrat pentru mai multe publicații, printre care revista americană Time. El a fost răpit la 4 aprilie 2013 la Alep în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia.

La mijlocul lunii septembrie, militanții SI au difuzat o nouă înregistrare video, de data acesta cu executarea prin decapitare a angajatului umanitar britanic David Haines. Imaginile au fost similare celor cu execuțiile jurnaliștilor americani James Foley și Steven Sotloff, difuzate în urmă cu o lună.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata