Stenograme DNA – Vicepreşedinte ANRE: „Era în sevraj că le reduc tarifele de furnizare”

Vicepreședintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu a urmărit, în schimbul asigurării unor facilități în desfășurarea activității producătorilor și distribuitorilor de energie electrică, prin exercitarea necorespunzătoare a funcției deținute, cooptarea firmelor agreate de el în contracte de furnizare echipamente sau efectuare de lucrări și, implicit, obținerea de avantaje materiale necuvenite pentru acestea, se arată în stenogramele DNA.

Informația apare în referatul prin care procurorii au solicitat Tribunalului București arestarea preventivă a vicepreședintelui ANRE Claudiu Dumbrăveanu și a unui director Enel, Florin Gugu, acuzați de fapte de corupție. În dosar este cercetat și Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International.

Prin decizia nr. 2/22.11.2012 a președintelui ANRE, Dumbrăveanu a fost delegat să exercite atribuțiile de coordonare, avizare, aprobare a activităților desfășurate de Direcția generală acces la rețea și autorizare în domeniul energiei electrice și Direcția generală piață de energie electrică, iar în acest context inculpatul și-a creat un cerc relațional compus din oameni de afaceri cu interese în domeniul energetic și din persoane cu funcții de conducere în cadrul firmelor producătoare și distribuitoare de energie electrică.

Potrivit procurorilor, din luna aprilie 2013, Dumbrăveanu a încercat să introducă firma Electroalfa International SRL, al cărei asociat este inculpatul Gheorghe Ciubotaru, în relații comerciale cu Enel, prin directorul Florin Gugu.

Demersurile inițiale au vizat cooptarea acestei firme drept copartener în proiectul Smart Meter, iar ulterior în intermedierea obținerii unor contracte de furnizare echipamente și efectuare de lucrări în beneficiul Enel de către furnizorul Electroalfa International.

„În iunie 2013, la nivelul ANRE existau discuții legate de reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%, aspect negativ pentru firmele furnizoare și distribuitoare, printre care și Enel. Urmare a unor discuții anterioare, la 18 iunie, Florin Gugu, director reglementare tarifare ENEL, i-a trimis un SMS inculpatului Dumbrăveanu: „Pot prietenii din Nord (Electroalfa are sediul la Botoșani — n.n.) să vină vineri la Mihalache (Bd. Ion Mihalache — sediul ENEL — n.n.) ora 10 să identificăm ce echipamente au disponibile?”, se spune în document.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata