Străinii din agricultura românească

Din recolta record de grâu de anul acesta traderii de cereale vor avea de câştigat mai mult decât agricultorii români. Traderii sunt intermediarii cerealelor româneşti vândute la export. Sunt companii străine care au avut încasări uriaşe în ultimii ani, conform digi24.ro.

Mulţi agricultori îi acuză pe traderi de speculă, căci reuşesc să speculeze faptului că agricultorii români nu au silozuri. Aşa că împing preţurile în jos cât pot de mult.

Îi conving sau îi forţează pe agricultori să vândă ieftin. Apoi intermediarii exportă recoltele româneşti la preţul pieţei, care este mai mare decât cel de pe ogor. Însă, cu toate că învârt mulţi bani şi au o influenţă uriaşă asupra agriculturii, chiar şi aceşti traderi se străduiesc să aibă profit în România. Unii dintre ei nici nu vor să aibă profit deocamdată.

În ultimii ani, cei mai mari traderi de cereale prezenţi în România şi-au triplat afacerile, iar influenţa lor în agricultură a devenit din ce în ce mai mare. Au avut încasari de trei miliarde de euro anul trecut, arată o analiză a Ziarului financiar. Însă în total au înregistrat pierderi de 1,7 milioane de euro.

Chiar dacă vând scump cerealele cumpărate ieftin de la agricultorii români, traderii au cheltuieli mari. În ultimul deceniu şi jumătate au investit enorm în infrastructură. Au cumpărat silozurile statului şi s-au instalat în porturile de pe Dunăre şi în Portul Constanţa, de unde pleacă cerealele spre pieţele străine. Traderii de cereale şi-au dat seama că e o pâine de mâncat în România, aşa că au făcut tot posibilul să îşi uşureze modul în care îşi derulează exporturile. Aceşti intermediari sunt conştienţi că agricultorii români nu au silozuri şi sunt datori faţă de bănci şi faţa de furnizori.

„Cine nu are un spaţiu de depozitare este obligat să vândă din vară, de la recoltă, pentru că trebuie să îşi achite dările”, spune un agricultor, Andrei Albu.

„Nivelul la care s-ar putea încheia contracte cu companii multinaţionale care exportă cea mai mare parte a produselor se situează la nivelul de 75 de bani, la fel ca anul trecut”, spune un alt fermier, Costel Iancu.

Este un preţ mic, dar agricultorii au ajuns sa fie mulţumiţi că nu va fi micşorat de recolta bună de grâu aşteptată anul acesta: până la 8,3 milioane de tone, cea mai mare cantitate de după Revoluţie.

Cel mai mare trader de cereale din România este compania americană Alfred Toepfer, care anul trecut a avut încasări de peste 600 de milioane de euro. Luptă pentru supermaţie cu un alt gigant american, Cargill. Însă elveţienii de la Ameropa vin tare din urmă. Afacerile lor în România au crescut cu 1000% din 2009 până anul trecut şi au ajuns la 400 de milioane de euro.

Cerealele româneşti exportate de intermediari ajung în Africa, Orientul Mijlociu şi sud-estul Asiei. De altfel, pe lânga americani şi elveţieni, unii dintre marii traderi din România vin din acele colţuri ale lumii: din Iran, Liban şi China. Dar printre marii intermediari se numără şi o companie românească, Brise Group, controlată de omul de afaceri Cătălin Bucur din Constanţa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata