Stresul, factor de risc direct în bolile neurodegenerative

Patologiile neurodegenerative îngrijorează comunitatea științifică și practicienii din cauza creșterii treptate a incidenței și prevalenței acestora, numărul acestor boli urmând să crească semnificativ, aproape dublându-se într-un orizont de timp mai lung, a declarat prof.dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității și al Societății de Neurologie din România (SNR), prezent la Poiana Brașov la a patra ediție a Cursului internațional despre Boala Parkinson și Afecțiunile de Mișcare, care are loc în perioada 23-24 martie.

„(…)odată cu creșterea speranței de viață, patologia degenerativă și șansa ca apariția bolii să fie mai observabilă este mai mare. Pe de altă parte, datorită actualelor posibilități de a diagnostica boala și asistenței medicale, foarte multe boli sunt diagnosticate probabil mai devreme și mai mulți pacienți sunt diagnosticați. În acest sens, să spunem, ar fi un mecanism relativ în cifre absolute și, ca tribut pe care noi îl plătim civilizației, este și această dinamică pe care o trăim, tot ceea ce înseamnă nivelul general al modului în care ne ducem viața, un anumit tip de comportament și alimentație, stresul cotidian, toate apasă, fără ca să poată fi astăzi definite aceste elemente ca factori de risc direcți”, a explicat președintele SNR.

El a adăugat că stresul de abia acum începe să fie intens studiat, în special în patologia cerebrală vasculară și să fie definit din ce în ce mai mult ca un factor de risc direct, până acum fiind socotit ca unul indirect.

„În general, patologia neurodegenerativă dacă este să ne referim strict la anumite tipuri, subtipuri de boli, este o categorie de afecțiuni cu determinism multifactorial, neputându-se arăta un singur factor. Determinismul este foarte complex și ține de modul în care organismul, cu toate mecanismele lui de adaptare, intră și are un impact cu tot ceea ce înseamnă mediu — însemnând de la natură până la mediul antropomorf”, a subliniat prof.dr. Dafin Mureșanu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata