SUA comemorează 13 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie

Până în urmă cu câteva luni, zona din orașul New York unde numeroase persoane se vor aduna joi pentru a comemora 13 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii era în mare parte închisă publicului.

În acest an, probabil pentru dată de la atacuri, un sentiment de normalitate și de deschidere a apărut în locul în care cele două avioane de călători deturnate de militanți Al-Qaida au intrat în turnurile gemene World Trade Center, relatează Reuters.

Eforturile de reconstrucție ale sitului, unde 2.753 de oameni au murit, se apropie de final, iar zona este acum din ce în ce mai reconectată cu străzile din jur, notează agenția de știri britanică.

Politicieni, familiile celor care au murit în atacurile teroriste și demnitari se vor aduna joi pentru a ține un moment de reculegere și pentru a asculta numele celor aproape 3.000 de victime.

Ceremonii asemănătoare vor avea de asemenea loc la Washington, unde un avion de călători a fost deturnat și îndreptat asupra Pentagonului, și pe câmpul din Shanksville, Pennsylvania, unde s-a prăbușit un alt avion deturnat de teroriști.

La New York, acesta este prima ceremonie de comemorare organizată de la deschiderea muzeului 9/11 și a clădirii adiacente unde se găsesc rămășițele umane neidentificate de la locul atentatelor. Oficialii afirmă că aceasta este o etapă extrem de importantă pentru familiile victimelor.

‘Pentru prima dată în acest an, după deschiderea muzeului în luna mai, membrii familiilor (victimelor) vor putea să viziteze muzeul ca parte a ceremoniei de comemorare’, a declarat Michael Frazier, un purtător de cuvânt al muzeului.

Deși lucrările de reconstrucție au fost afectate de întârzieri, doi dintre zgârie-norii construiți pe locul unde se înălțau turnurile gemene sunt acum deschiși publicului, în timp ce World Trade Center 1, cel mai înalt zgârie-nori din emisfera vestică, urmează să fie deschis la sfârșitul acestui an.

Președintele Barack Obama urmează să rostească joi un discurs la Pentagon în cadrul unei ceremonii private unde vor fi prezente rudele persoanelor ucise în atacurile teroriste din 2001.

Singura ceremonie deschisă publicului larg este la ‘Flight 93 National Memorial’ din Pennsylvania, care marchează locul prăbușirii unuia dintre cele patru avioane deturnate de teroriști.

Medalia de Aur a Congresului, cea mai înaltă distincție civilă americană, acordată pentru a-i omagia pe pasagerii și echipajul care s-au aflat la bordul avionului prăbușit, va fi expusă pentru prima dată în public, a informat National Park Service. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata