SUA ”curăţă” piaţa UE pentru a-şi vinde gazele de şist

Statele Unite ale Americii încearcă să slăbească Europa și ”curăță” în prezent piața Uniunii Europene pentru a putea face propriile livrări de gaze de șist, consideră Serghei Glaziev, consilier al președintelui rus Vladimir Putin, citat de agenția de presă Ria Novosti.

‘Americanii au ca scop slăbirea Uniunii Europene, provocarea falimentului întregului sistem de bănci europene pentru anularea datoriilor pe care le au față de Rusia și Europa. Ei doresc să slăbească Europa și să curețe piața europeană pentru livrările lor de gaze de șist’, a opinat Glaziev, în cadrul unei conferințe de presă marți.

Potrivit consilierului președintelui rus, sancțiunile economice împotriva Rusiei, asupra cărora insistă SUA, vor slăbi Europa și vor permite Statelor Unite să impună condiții dezavantajoase UE și să o atragă într-o uniune economică nefavorabilă acesteia.

La sfârșitul lunii martie, președintele american Barack Obama a declarat la Bruxelles că SUA pot furniza gaze în cantități care depășesc consumul Europei pentru a înlocui importurile de gaze ruse. La recenta reuniune a liderilor G7 a fost abordată posibilitatea importurilor de gaze de șist în UE din SUA, scrie agenția de presă menționată.

Washingtonul va începe să furnizeze gaze de șist în Europa la sfârșitul anului 2015, dar aceasta implică investiții de mai multe miliarde de dolari, potrivit Ria Novosti.

‘SUA îi incită pe premierul ucrainean Arseni Iațeniuk și pe președintele Petro Poroșenko să sisteze importurile de gaze ruse, să rupă contractul și să oprească tranzitul de gaze ruse spre Europa. Ucraina ridică cerințe nerealiste și refuză să plătească datoria la gaze, provocând o întrerupere a livrărilor de gaze naturale ruse către UE’, a afirmat Glaziev.

Președintele Obama a făcut apel la omologul său ucrainean Petro Poroșenko să diversifice importurile ucrainene de produse energetice pentru a-și reduce dependența de Rusia. Kievul caută surse alternative de gaze, dar primul ministru ucrainean a recunoscut deja că Ucraina nu este încă pregătită să renunțe la gazele rusești.

La ora actuală, Kievul duce negocieri cu Moscova, cu participarea UE, pentru reducerea prețului la gaze. În noaptea de marți spre miercuri, directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, a declarat că societatea rusă a amânat pentru 16 iunie termenul de rambursare anticipată pentru gazele furnizate Ucrainei, iar negocierile continuă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata